Як переділять ринок добрив в Україні

Як переділять ринок добрив в Україні

Український ринок засобів захисту рослин (ЗЗР) набуває все більшої ваги у міжнародних виробників. Минулого тижня японська мультинаціональна корпорація Sumitomo, з 1999 року представлена ​​на агрохімічному ринку імпортером хімічної продукції ТОВ “Самміт-Агро Юкрейн” повідомила про придбання одного з найбільших в Україні дистриб’юторів ЗЗР – ТОВ “Спектр-Агро”.

Зареєстроване в Обухові підприємство поставляє отрутохімікати, добрива, насіння і сільськогосподарську техніку більш ніж 3,5 тис. сільгосппідприємств по всій Україні. Як зазначається в спільній заяві компаній, Sumitomo придбає 51% акцій ТОВ “Спектр-Агро”, і це є продовженням розвитку бізнесу Sumitomo в торгівлі сільгоспресурcсами, розпочатої понад 30 років тому, коли в корпорації було засновано агро-науковий напрям (ASBL).

Почавши з експорту засобів захисту рослин з Японії, Sumitomo активно займається розширенням лінійки постачань, розвиваючи оптові та роздрібні канали збуту. На сьогодні ця діяльність здійснюється в 30 країнах світу.

До цього, в 2011 році Sumitomo придбала найбільшого роздрібного продавця сільськогосподарської продукції – Alcedo Румунії S.R.L, а в 2015 році – компанію Agro Amazinia, яка є одним з найбільших роздрібних торгових каналів для фермерів в бразильському штаті Мату-Гросс.

В Україні Sumitomo вела діяльність через свою європейську “дочку” SumiAgro Європа “онука”якої – ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн» вже встигла познайомитися з власниками “Спектр-Агро”. У своїй діяльності українська структура Sumitomo задіє транспортне підприємство «Ремтранс» в Обухові, що належить основниму власнику “Спектр-Агро” Василю Скарлату.

Тепер же японська корпорація буде більш активно використовувати збутові можливості української компанії і розширювати своє представництво на ринку ЗЗР, де вже давно представлені основні світові гравці, такі як Bayer, Monsanto, BASF, Dupont і інші.

Наші перспективи

Український ринок ЗЗР відноситься до зростаючого і майже цілком залежить від імпорту. При обсязі внутрішнього виробництва у 2017 році – 10 тис. тонн, імпорт ЗЗР збільшився на 9 тис. до 120 тис. тонн. Таким чином, загальний обсяг вироблених і завезених в минулому році ЗЗР склав щонайменше 130 тис.тонн.

Найбільшу частку в ньому традиційно займають гербіциди – засоби знищення бур’янів, імпорт яких в 2017 році склав 78 тис. тонн. Засоби боротьби з грибковими захворюваннями рослин – фунгіциди займають друге місце – 20 тис. тонн, а на препарати для боротьби з комахами-шкідниками – інсектициди – припадає 8 тис. тонн.

Японська корпорація вибрала підходящий момент для експансії. За даними Agroportal.ua, за підсумками 2017 року року засоби захисту рослин в Україні подорожчали мінімум на 30% і зростання цін триває. Спровокувало подорожчання посилення минулої осені екологічної політики в Китаї, звідки в Україну в останні роки ввозилося близько третини фізичних обсягів усіх ЗЗР.

Багато місцевих виробників що працювали, як правило, без очисних споруд і оборотного водопостачання, і за рахунок цього пропонували дешеві продукти, були зупинені або скоротили виробництво. Зачистка торкнулася, переважно, дрібних виробників діючих речовин, а не виробників готових сумішів. Однак, скорочення пропозиції компонентів не могло не позначитися на вартості кінцевої продукції.

В Україні китайська продукція зросла в ціні на 30-50%. Найпопулярніший гербіцид – гліфосат, який є основною діючою речовиною багатьох препаратів для знищення бур’янів – більш ніж на 40%. Найбільше зростання спостерігалося в сегменті інсектицидів – 50-100% і більше.

Якщо до подорожчання китайських препаратів різниця в ціні між ними і оригінальними ТМ або якісним постпатентним ЗЗР (генериками) становило 20-30%, то потім вона скоротилася до 8-10%. Багатьох аграріїв це змусило перейти в сегмент дорожчої і якісної продукції, до якої якраз і відносяться засоби захисту – Sumitomo та інших відомих світових виробників.

Провідний експерт вітчизняного виробника ЗЗР компанії Ukravit Сергій Сальников розповів, що разові поставки дешевих засобів захисту рослин все менше влаштовують аграріїв. Вони вважають за краще працювати з уже перевіреними компаніями на постійній основі і купувати не хімікати, а готові рішення.

Тому зміцнюють позиції дистриб’ютори, що мають наукову і лабораторну база, яка розширює спектр послуг і впроваджує післяпродажні заходи.

Як зміняться ціни

У зв’язку з цим на українському ринку спостерігається тенденція до скорочення дистриб’юторів. В даний час їх працює близько сотні. Але при цьому кожен сезон з’являється кілька нових компаній, які реєструються спеціально під ввезення великих партій дешевих засобів захисту, в тому числі контрабандою. Як правило, після реалізації їх вони закриваються.

Представник ще одного виробника ЗЗР, на правах анонімності, розповів, що покупка Sumitomo одного з найбільших дистриб’юторів навряд чи призведе до серйозних змін на ринку. Збільшиться товарний ряд японської компанії. Можливо, в продажу з’являться дешевші засоби захисту. Однак, “Спектр-Агро” після злиття не перестане займатися реалізацією продукції інших виробників. І вже точно не варто очікувати глобального зниження цін на ЗЗР на українському ринку.

На думку експерта, зростання ринку зараз відбувається не за рахунок збільшення оброблених площ, а за рахунок інтенсивності обробки і поліпшення якості розчинів.

Якщо раніше зернові оброблялися 1-2 рази за сезон, при умовній врожайності 35 ц/ га, то зараз 3-4. Але за рахунок цього виробник отримує вже 50 ц / га і будує свої подальші плани в розрахунку саме на таку модель ведення бізнесу.

У статистиці це відбивається, як збільшення умовних площ обробки. У 2015 році було оброблено 51 млн. га, в 2017 р. – вже 71 млн. га. Однак, оцінка ЗЗР в фізичних величинах – некоректна, оскільки ми говоримо про величезну кількість абсолютно різних за активністю і призначенням речовин.

Правильне вимірювання ринку – в грошовому вираженні. За підсумками 2017 року Україна було імпортовано ЗЗР на $ 800 млн. без ПДВ. У 2018 му ринок виросте ще на 5-7%.

Посилення позицій Sumitomo на українському ринку збігся з погіршенням, вже другий рік поспіль, погодних умов в Австралії, яка є четвертим світовим експортером зернових і великим постачальником зерна в Азіатсько-Тихоокеанський регіон. У зв’язку з цим, на думку деяких експертів зернового ринку, в цьому сезоні українське зерно, вперше може опинитися в Індонезії та Японії. Перша з цих країн зараз є другим в світі експортером зернових, а Японія – п’ятим. З огляду на те, що СЗР в Україні часто реалізується не тільки в грошовій формі, але і на товарній основі, увага Sumitomo до України носить ще більш раціональний характер, повідомляє UBR 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-peredilyat-rynok-dobryv-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати