Як погоріли американські фермери, яким обіцяли надприбутковий бізнес

Як погоріли американські фермери, яким обіцяли надприбутковий бізнес

У 2000 році фермер Родні Бьорклі зі штату Міссісіппі почув про новий високоприбутковий бізнес, який поширювався різними штатами. Він все життя вирощував кукурудзу й сою, але саме шукав можливість підвищити свої доходи. До ризику йому було не звикати, тож фермер був упевнений, що на випадок чого встигне вчасно «зіскочити», пише Пропозиція.

А наступного року уклав угоду з фірмою B&B Worm Farm Грега Бредлі, який обіцяв багатомільйонні доходи в майбутньому — якщо фермер зараз заплатить йому $100 тис. За такі гроші фермер ставав учасником бізнесу, який обіцяв відразу два джерела прибутку: вермикультуру, тобто розведення черв’яків на продаж, та вермикомпост — використання відходів життєдіяльності черв’яків з метою покращення родючості грунту.

B&B Worm Farm укладала угоди з охочими вирощувати дощових черв’яків на суми від $10 тис. до більш ніж $100 тис. Фермер мав заплатити $15 тис. за 100 тис. черв’яків або $60 тис. за 1,5 млн і отримував на додачу інструкцію, устаткування,можливість безкоштовних дзвінків за консультацією. При цьому B&B Worm Farm зобов’язувалася повернути гроші у випадку розірвання угоди в перший рік після її укладення. Всіх вирощених черв’яків фермер здавав B&B Worm Farm по $7–10 за фунт (0,453 кг – ред.). Нове покоління черв’яків з’являлося кожні 30–60 днів, тож їх поголів’я у фермера наростало, як снігова лавина.
 

Заручившись підтримкою авторитетів

Реклама в журналах, газетах, брошурах, Інтернеті та обіцяні B&B Worm Farm золоті гори приваблювали не тільки фермерів, а й далеких від сільського господарства підприємців, учителів, пенсіонерів. Однак засновник фірми розумів: щоб надати ваги своїм обіцянкам, потрібно залучити авторитета в галузі вермикультури. І він знайшов такого — ентузіастку і самоучку в галузі вермикультури та використання відходів з Вашингтона Келлі Слокам. Природжена ораторка, яка мала гострий розум — Келлі Слокам була саме тим обличчям фірми, якого Бредлі потребував, щоб представляти свій бізнес публіці. Тож Бредлі поїхав до Вашингтона і розповів Келлі Слокам, що знайшов перспективний ринок для вермикультури. «Спочатку я була скептично настроєна, але неймовірний потенціал захопив мене і розвіяв мої сумніви», — розповідає К. Слокам.

Крупномасштабний бізнес на вермикультурі й вермикомпості ніколи не мав у США особливого успіху. Доставка черв’яків і корму, транспортування відходів — усе це лягало на собівартість бізнесу важкою ношею. Бредлі рекламував децентралізацію: вирощування регіональними виробниками для покупців на місцях. Його система пропонувала спосіб поєднати виробника й покупця і привабила такого фахівця, як К. Слокам.

Остання виїздила на ферми консультувати виробників, проводила конференції та семінари. До того ж одне лиш її ім’я відкривало для Грега Бредлі багато дверей. І робило для нього багато грошей.

Тож уже в 2001 році бізнес B&B Worm Farm був добре працюючою машиною, з дистрибуцій ними центрами в 12 штатах і жвавим напливом охочих вирощувати черв’яків за контрактом. Одним з них став Флойд Вейрік, який на ознайомлювальному семінарі сказав Грегу Бредлі, що не вірить тому, що той розповідає про черв’яків. На що у відповідь почув: «Якщо не вірите — не купуйте». Тож Флойд Вейрік купив для початку 300 фунтів черв’яків (136 кг – ред.), для вирощування яких переобладнав кілька свинарників. Зробив більше 100 фанерних ящиків розмірами 5х20 см, щоб у них вирощувати черв’яків. Обігрівав їх лампами, які інколи працювали цілодобово. «Бредлі купив у мене черв’яків по $8 за фунт, тобто на $39 тис. — і все виглядало пречудово», — згадує Ф. Вейрік.
 

Надприбутки постачальників черв’яків

Але куди потім дівались придбані фірмою B&B Worm Farm черв’яки? Грег Бредлі показував список фірм-кінцевих користувачів. «Я ніколи не бачила продукції на складі. Я ніколи не бачила кінцевих покупців чи відвантажень», — розповість потім Келлі Слокам. Тим часом Грег Бредлі розповідав, що постачає продукцію виробнику вермикомпосту в Айові, заводу з переробки відходів у Луїзіані, а то й взагалі в африканську країну С’єрра-Леоне. Остання, за словами Г. Бредлі, розпочала загальнодержавний проект з переробки відходів за допомогою черв’яків. «До Африки вирушив помічник Грега Бредлі й присилав звідти ділові звіти. Причому з фото й відео», — розповідає Келлі Слокам, додаючи, що ніколи не бачила чогось, де були б задіяні офіційні особи. Неначе спеціально, щоб переконати її, незабаром відбулася телефонна розмова в режимі конференції з її участю з міністром сільського господарства С’єрра-Леоне.

У 2002 р. B&B Worm Farm звернулася до департаменту з розвитку економіки штату за грантом у $325 тис. на проект з виробництва компосту на колишньому військовому заводі. На завод повинен був постачатися кінський гній у якості субстрату для вирощування черв’яків. Фірма заявляла про отримання гранту та про поставки Organic Technologies, найбільшому в штаті Айова виробнику компосту.
 

Раптові проблеми

Та раптом B&B Worm Farm, яка доти акуратно розраховувалася з постачальниками, почала затримувати оплату, а її хазяїн — плутано пояснювати причини затримок. «Згодом Бредлі перестав брати трубку, коли я йому телефонував», — згадує Ф. Вейрік.

«Я випадково була включена в розсилку, яка охоплювала головних партнерів B&B Worm Farm. Якось там явно було сказано про те, що замість черв’яків до С’єрра-Леоне буде відправлено обладнання для лісозаготівлі. Я зрозуміла, що це окозамилювання: поставки черв’яків на практиці не здійснюються, але робиться вигляд, що вони йдуть повним ходом”, — згадує Келлі Слокам.

Тож вона негайно звільняється. Що справляє на підрядників таке саме враження, як грім серед ясного неба. Адже на той момент підрядників по бізнесу з вирощування черв’яків було близько 2400 у 40 штатах, і вони встигли сплатити B&B Worm Farm близько $25 млн.

Але її намагається випередити Грег Бредлі, оголосивши про її звільнення, звинувативши в розкраданні, включаючи використання грошей фірми в придбанні дорогих автомобілів та годинників Rolex.

Та на той час скарги підрядників на те, що B&B Worm Farm з ними не розраховується, дійшли до влади. І остання зробила припис: зупинити укладення контрактів на вермибізнес з серпня 2002 р. Тим не менше, протягом року після цього B&B Worm Farm встигла укласти ще 632 контракти на суму трохи більше $14 млн.

І раптом у січні 2003 р. Грег Бредлі потрапляє в лікарню, а за кілька днів помирає, нібито від інфекції, в віці 40 років. Тіло було піддане кремації, через що деякі фермери вважають, що Бредлі втік з їхніми мільйонами до Мексики.
 

Несподіване відкриття

Смерть не стала перешкодою для подальшого розслідування, яке виявило приголомшливі деталі: ніяких поставок до Африки чи навіть провідним американським виробникам компосту не було. Як не було й гранту від уряду штату, а розмова з нібито міністром сільського господарства африканської країни виявилась майстерним спектаклем.

 Черв’яки, яких фермери вирощували для B&B Worm Farm, відправлялися… негайно новим підрядникам, які підписували договір на вирощування.

І поки знаходилось набагато більше охочих почати новий вигідний бізнес, ніж тих, у кого фірма зобов’язана була закуповувати черв’яків згідно контракту, прибутковість B&B Worm Farm була просто величезною.

А ще з’ясувалося, що до того, як створити B&B Worm Farm, Грег Бредлі сам вирощував черв’яків для фірми VermiTrade, поки та не закрилася, скасувавши замовлення.

Родні Бьорклі, який втратив на «вермибізнесі» більше $160 тис., розповідає, що вперше в житті опинився на межі банкрутства, хоча тричі повністю втрачав урожай через розливи Міссісіппі.

Флойд Вейрік, який втратив $110 тис., скаржиться, що ніколи не стикався з настільки безсоромним шахрайством за всі свої роки в фермерстві, хоча веде їм відлік ще з 1958 р.

Американські журналісти зауважують, що Бредлі скористався тим, що, за винятком вузького кола фахівців, ні фермери, ні широка громадськість майже нічого не знали про вермикультуру.

Однак і після того, як минув тривалий час, залишається чимало людей, які так само майже нічого не знають про вермикультуру, та попри це беруться за неї. В 2015 р. був засуджений на 15 років засновник фірми Wormz Organic Джеймс Лоухорн. Серед усього іншого, його звинувачували ще й у тому, що роком раніше він у шахрайський спосіб видурював у фермерів гроші, беручи початкові внески у $5 тис. за входження в бізнес –з вирощування черв’яків.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-pohorily-amerykanski-fermery-yakym-obicyaly-nadprybutkovyj-biznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    БІЛЬШЕ НОВИН