Tempo950x100

Tempo300x100

Як попередити загибель бджолосімей

Як попередити загибель бджолосімей

До ДНДІЛДВСЕ неодноразово зверталися як фізичні особи так і організації різних форм власності щодо причин масового отруєння бджіл, особливо пестицидами, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Так, з підозрою на отруєння було направлено зразки підмору бджолиного, пилку, перги, стеблів рослин з оброблених полів 29 населених пунктів (у 2015 р. – 13, 2016 р.–2, 2017 р. – 14) Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської, Черкаської, Дніпропетровської, Рівненської, Тернопільської областей, де зафіксована загибель 1139 (2015р. – 69, 2016 р. – 4, 2017 р. – 1066) бджолосімей.

За даними замовників, загибелі бджіл передувала обробка полів такими препаратами (хімікатами): дифлюнікан, альфа-циперметрин, лямда-цигалотрин, карате, ацетохлор, трибенурон-метил, флудіоксоніл, імідаклоприд, ацетаміприд, хлорпірифос, циперметрин, диметоат, дельтаметрин, фенвалерат, біфентрин. Основною причиною загибелі бджіл було використання засобів захисту рослин у період їхнього цвітіння без своєчасного попередження про це бджолярів. Часто бджоли, зібравши нектар і пилок з оброблених рослин, гинули у полі.

За результатами хіміко-токсикологічних досліджень виявляли: Флутриафол – у підморі бджолиному; Лямда-цигалотрин – у підморі бджолиному, пилку, перзі; Імідаклоприд– у підморі бджолиному; Хлорпірифос – у підморі бджолиному, стеблі з квітками ріпака.

Слід зауважити, що відповідно до ст.37 ЗУ «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата  обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Згідно із ст.38 ЗУ «Про бджільництво» (Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва) порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

До уваги бджолярів:

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку полів та садів бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Також необхідно вжити заходи щодо охорони бджіл від можливого отруєння.

Строки ізоляції бджолиних сімей залежить від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Вони можуть збільшуватися на 1-2 дні при зниженні температури і збільшенні вологості повітря відносно прийнятих норм в даній зоні. Більшість пестицидів втрачають свою токсичність і стають безпечними для бджіл через 1-3 доби після обробки рослин, невелика група – через 5-7днів.

Після закінчення строку детоксикації рослин відкривають льотки у 1-2 сім’ях: якщо на протязі 2-3 годин льоту признаки отруєння у бджіл не проявляються, відкривають льотки у всіх сім’ях. Вивезення пасік на період обробок до іншого місця медозбору відбувається на період 5 діб і більше на відстань понад 5-7 км від місць проведення авіаційних обробок, а при проведенні наземних обробок пестицидами на відстань 3-5 км.

При обробці рослин значення мають спосіб, час застосування препаратів і погодні умови. Так, при обприскуванні, обпилюванні і аерозольному способі обробки рослин у вітряну погоду з наземних машин чи літаків, вони розносяться на декілька кілометрів. В результаті, навіть на віддалених ділянках відбувається отруєння бджіл.

Крім того, не завжди отруєння бджіл проявляється одразу. Може бути й так, що отруєний мед вони запасають на зиму, і гинуть тільки через кілька місяців, коли починають його споживати.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-poperedyty-zahybel-bdzholosimej
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати