Tempo950x100

Tempo300x100

Як повинен працювати ефективний кооператив

Як повинен працювати ефективний кооператив

Серед найбільш розповсюджених можна назвати: регіональні кластери, галузеві асоціації, кооперативи і, навіть, групи в соцмережах.

Кожна з цих організацій має на меті об’єднати інтереси, вирішити проблеми та підвищувати конкурентоспроможність  своїх членів.  Але серед цих формувань, тільки кооператив можна вважати бізнесом,  таке об’єднанні повинно ставити собі на меті  прибуток своїх членів за рахунок чітко налагоджених бізнес-процесів.  Сталий прибуток – це головний об’єднюючий фактор в кооперативі. Про це «Інфо-Шувар» розказала Ірина Кухтіна, президент асоціації «Ягідництво України».

«Об’єднання необхідні насамперед дрібному українському виробнику. У дрібного виробника органи влади навіть заяву не приймуть,  об’єднанню вплинути на владу  легше. Але треба чітко розуміти мету кожного формування, вона дуже різна в розрізі кожного об’єднання. Серед них тільки правильно створений кооператив  має на меті отримання прибутку для кожного з його членів – розповіла Ірина Кухтіна,

Експерт вважає, що  дуже важливо на етапі створення кооперативу донести до всіх його учасників головні цілі.

«На етапі формування цілей треба  уникати компромісів,  в компромісах завжди лишаються незадоволені і це обов’язково матиме негативні  наслідки для бізнесу. Ціль повинна бути чіткою і зрозумілою, наприклад  сталий дохід – це ціль, а створення товарної партії – це інструмент. Дуже важливо не підміняти цілі інструментами», – каже пані Кухтіна

В кооперативі потрібно встановити чіткі правила гри, розподілити обов’язки та ролі, вирішити, які питання будуть до загального обговорення, а які тільки на рівні керівництва. Специфікація продукції – це окреме і дуже важливе питання.

«Дотримуватись специфікації життєво необхідно для кооперативу. Змішуючи три літри борщу з одним літром помиїв ви отримуєте 4 літри помиїв. Тому товарна партія – це не просто об’єм, це об’єм однорідної за якістю продукції», – додає Ірина Кухтіна.

Також пані Кухтіна наголосила на тому, що сьогодні в Україні створюється багато кооперативів з ціллю отримати дотації від Держави, деякі кооперативи  ставлять на меті організувати бізнес , але знов таки за рахунок державної допомоги.  Більшість таких кооперативів приречені, вони зупиняють існування , коли закінчуються державні або грантові гроші. Ефективний кооператив на початках повинен розраховувати на власні гроші і розуміти з чого він буде їх заробляти.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-povynen-pracyuvaty-efektyvnyj-kooperatyv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати