Tempo950x100

Tempo300x100

Як правильно оформити договір оренди землі

Як правильно оформити договір оренди землі

Так, відносини щодо оренди землі регулюються Земельним кодексом України та Законом України «Про оренду землі».

Орендодавцями земельних ділянок відповідно до статті 4 Закону України «Про оренду землі» можуть бути: громадяни та юридичні особи; власники земельних ділянок; органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування і особа, яка управляє спадщиною.

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця (стаття 8 Закону України «Про оренду землі»). Відповідно до статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок здійснюється:

на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (якщо земельні ділянки перебувають у державній або комунальній власності); за договором оренди між власником земельної ділянки та орендарем (якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності).

Договір оренди землі укладається у письмовій формі. За бажанням однієї зі сторін він може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 відповідно до статті 14 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до статті 15 Закону України «Про оренду землі» до договору оренди землі обов’язково включаються такі істотні умови: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Відповідно до статті 93 Земельного кодексу України, статті 19 Закону України «Про оренду землі» строк дії договору оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років.

Строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим за 7 років.

Строк оренди вищезазначених меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація – не менше 10 років.

У разі створення індустріального парку на землях державної чи комунальної власності, земельна ділянка надається в оренду на строк не менше 30 років.

Зміна умов договору оренди землі здійснюється: за взаємною згодою сторін; у разі недосягнення згоди – в судовому порядку (стаття 30 Закону України «Про оренду землі»).

Розірвання договору оренди землі здійснюється: за згодою сторін; на вимогу однієї із сторін – за рішенням суду і в односторонньому порядку, якщо таке передбачено законом або договором (стаття 31 Закону України «Про оренду землі»).

 

Для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки державному реєстратору або нотаріусу необхідно надати: паспорт; ІПН; договір оренди земельної ділянки; витяг із Державного земельного кадастру (у разі відсутності відомостей про кадастровий номер земельної ділянки у документах, поданих заявником для державної реєстрації); квитанцію про сплату адміністративного збору за державну реєстрацію права оренди: у строк не більше 5 робочих днів з дня реєстрації заяви – 80 грн; у строк 2 робочі дні – 800 грн; у строк 1 робочий день – 1600 грн і у строк 2 години – 4000 грн. 

Нині запроваджено спрощену процедуру державної реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки, право власності на які виникло та оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 року.

Державна реєстрація похідного речового права на земельну ділянку здійснюється одночасно з державною реєстрацією права власності на таку земельну ділянку на підставі заяви про державну реєстрацію прав.

Реєстрація права власності на земельну ділянку у разі подання заяви про державну реєстрацію прав набувачем похідного речового права може здійснюватися без подання заявником документа, на підставі якого виникло право власності, за умови наявності інформації про зареєстровану земельну ділянку в Державному земельному кадастрі та до моменту автоматизованого перенесення до Державного реєстру прав записів (відомостей) про речові права та обтяження на земельні ділянки з Державного реєстру земель.

Якщо на вашу земельну ділянку зареєстровано право власності чи оренди за іншою особою, потрібно звертатися до Комісії Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації з проханням скасувати відповідну реєстраційну дію. Будь-яка фізична або юридична особа, яка дізналася про факт незаконної перереєстрації земельної ділянки, що знаходиться у її власності, на іншу особу, має право оскаржувати це в суді або Комісії.

Більш детальна інформація про засідання та склад Комісії, порядок оскарження, тощо у розділі цього сайту «Забирають бізнес? Відбирають майно?» та на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України https://minjust.gov.ua/ddr/services/commission_civil_register

Окрім того, потрібно звертатися до суду за захистом свого порушеного права з позовом про скасування рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав.

За матеріалами: Українське право

Перегляди: 11
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-pravylno-oformyty-dohovir-orendy-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати