Як правильно зберігати картоплю

Як правильно зберігати картоплю

Після збирання урожаю картоплі, бульби необхідно витримати протягом двох тижнів у невеликих кагатах ємністю до 5 т, бажано при температурі не нижче 15°С, прикриваючи його соломою. Цей період ще називають лікувальним. Під час нього шкірка у картоплі твердне та озеленюється (накопичується соланін), такі бульби краще зберігаються, менше пошкоджуються хворобами та шкідниками. Після проходження лікувального періоду насіннєвий матеріал сортують, видаляючи хвору та механічно пошкоджену.

Насіннєву картоплю зберігають у спеціалізованих сховищах, які обладнані відповідними системами вентиляції і обігріву.

Перед закладкою картоплі на зберігання в складі обов’язково потрібно провести дезінфекцію. Для зменшення ризиків появи фомозного або фузаріозного ураження бульб в сховищі, перед закладанням насіння на зберігання його протруюють фунгіцидом. Цей агрозахід дає можливість якісніше зберегти посадковий матеріал. Протягом перших 25-30 днів картоплю у складі зберігають при температурі 12-15°С, а потім поступово її знижують до 2-4°С і підтримують її на такому рівні до весни. Будь-яке відхилення температури зберігання від оптимальної негативно впливає на схожість і врожайність картоплі. Оптимальна відносна вологість повітря в картоплесховищах має становити 90-95%. Також шкідливо впливає на життєздатність бульб незбалансований вміст газів. Бажано щоб вміст вуглекислого газу в сховищі становив не більше 5%, а кисню не менше 16%.

Існує декілька способів зберігання насіннєвої картоплі в сховищах: в мішках, у ящиках, у контейнерах і насипом.

При зберіганні насипом раціональніше використовується площа сховища, але немає проходів та проїздів, значно збільшуються втрати під час зберігання, внаслідок поганого проходження повітря у верхні шари насипу.

Більш зручним і практичним способом зберігання – є зберігання картоплі в тарі. При такому способі є можливість механізувати вивантаження і навантаження картоплі, а також поліпшити зручність зберігання і перевезення бульб. При зберіганні насіннєвої картоплі в контейнерах втрати менші, якість бульб знижується не так сильно в порівнянні із зберіганням насипом. Важливо розміщати тару з насіннєвим матеріалом в складі таким чином, щоб при цьому була гарна циркуляція повітря.

Відразу після надходження посадкового матеріалу в склад розпочинають активне вентилювання, щоб просушити поверхню бульб і видалити залишки вологи. Слід зазначити, що для правильного зберігання вентиляція є ключовим фактором, так як вона впливає на температуру, вологість та склад повітря.

В разі гарної якості бульб після зимового зберігання та відсутності проростання за 10-15 днів до завершення зберігання температуру в сховищі поступово піднімають до 8-10°С, щоб вивести посадковий матеріал картоплі зі стану спокою та дати їй можливість прорости. Якщо на бульбах є великі паростки, то їх краще видалити під час сортування.

Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного посадкового матеріалу, як і процес вирощування. Тому йому слід приділяти максимум уваги.

Джерело: прес-служба Держпродспоживслужби

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-pravylno-zberihaty-kartoplyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    БІЛЬШЕ НОВИН