Tempo950x100

Tempo300x100

Як розпізнати фальсифіковане вершкове масло та сметану

Як розпізнати фальсифіковане вершкове масло та сметану

Низка українських молочних підприємств вдаються до фальсифікації продукції, щоби здешевити свій продукт. Про те як розпізнати підробку йдеться в інтерв’ю сайту «Главком» з головою Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадимом Чагаровським.

За словами Чагаровського, деякі переробники займаються фальсифікацією продукції постійно. Наприклад, найчастіше підроблюють вершкове масло. Експерт розповів, як розпізнати підробку на полиці магазину.

«Заморожений брикет масла, який має зберігатися за мінусової температури, завжди твердий як дошка. А от якщо в продукті є домішки рослинної олії, то за мінусової температури, він все одно буде не надто твердим. На нього можна натиснути і залишиться слід. Треба уважно придивитися до цього масла, хто виробник і що там написано», – розповів експерт.

А от фальсифіковану сметану, за словами представника Спілки молочних підприємств, відрізнити від якісної складніше.

«Це можна побачити тільки відкривши банку. В домашніх умовах можна перевірити якість продукту, якщо туди капнути йоду. Синій колір скаже про те, що у її складі є стабілізатор, тобто крохмаль. Якщо сметана справжня, то йод збереже свій колір», – пояснює експерт.

За словами Вадима Чагаровського, краща ситуація з молоком. Про його фальсифікацію не йдеться. Однак часто трапляється молоко низької якості, яке виробляється з неякісної сировини. Сировину розбавляють і додають антибіотики. Також Чагаровський згадав і про так звану «російську технологію фальсифікації», за допомогою якої підробляють сир.

«Наші українські «кулібіни», переважно виробники Харківщини, навчилися у Росії фальсифікувати і сир. Вони додають в молоко фіброволокна, рослинні білки, і виходить сир. Якщо на одну тонну справжнього сиру необхідно вісім тонн молока, то на одну тонну ось такого фальсифікованого сиру вистачить всього три тонни молока. Розумієте, як знижується собівартість? Додайте туди вартість фіброволокна, рослинних білків, і все одно виходить непогана маржа. Тому зараз в Харкові за «населенське» молоко дають 10-12 гривень, коли в інших областях – 5-6 гривень», – зауважив експерт.

У Спілці молочних підприємств вважають, що Україна має внести зміни до ДСТУ щодо якості сиру та обов’язкового контролю кількості білків у ньому. Адже часто підприємства фальсифікують сир за допомогою додавання рослинного жиру. Натомість вершки з продукту забирають.

До слова, за офіційною статистикою в Україні щороку виробляють 10,3 мільйони тонн молока. Натомість фахівці галузі називають менші цифри – 7 – 7,5 мільйони тонн.

Джерело: agro-business.com.ua

Перегляди: 22
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-rozpiznaty-falsyfikovane-vershkove-maslo-ta-smetanu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати