Tempo950x100

Tempo300x100

Як створити бізнес на креветці

Як створити бізнес на креветці

Найбільший обсяг вилову цих категорій морепродуктів зафіксовано в 2015 році. Він склав 14,5 тис. т. За останні два роки їх видобуток дещо скоротився, але улов 2017 року все таки на 63,2% перевищує обсяги 2011 року, пише landlord.ua.

Біоресурси українських морів і водойм не можуть повноцінно задовольнити попит внутрішнього ринку морепродуктів.

Незважаючи на кризу, споживання королівських креветок в Україні за останні роки збільшилось на 30% і склало в 2016 році 2 тис. тонн. Такі дані наводить Держстат. Їх імпортують переважно з Індії, Еквадору, Таїланду і Китаю.

Зростаючий український ринок креветок, який наповнюється переважно за рахунок імпорту, дає хороші перспективи для виходу на нього конкурентоздатного вітчизняного виробника.

Головною його перевагою буде відносно низька ціна при порівняльній якості продукції і більш високі споживчі властивості свіжих креветок перед їх замороженими закордонними аналогами.

Розмір інвестицій, необхідних для організації ферми з вирощування креветок сорту Ваннамей (королівські) з об’ємом реалізації 5 000 кг/за рік, складає приблизно $ 350 000. Термін окупності при реалізації креветок по ціні 28 євро/кг, складе приблизно 7,5 років. Якщо їх продавати по вищій ціні, то зрозуміло що термін окупності суттєво зменшиться.

«Організовуючи таку ферму в Україні необхідно враховувати деякі аспекти. Оскільки в нашій країні практично не розвинутий напрямок вирощування креветок, відповідно й конкуренція в цьому сегменті низька. Мальки креветок не продаються в Україні тому їх доведеться імпортувати із США чи Китаю. Аналогічна ситуація і з кормом для них та морською сіллю», – зазначає експерт Департаменту фінансового консалтингу Pro Capital Investment Олександр Кушнір.

Також необхідно врахувати, що виробничий цикл вирощування креветок Ваннамей складає 150 днів.  

Собівартість їх вирощування складає 17-18 євро за кіло. Крупні сорти креветок в Україні імпортуються практично в повному обсязі, тому створення креветочних ферм може скласти конкуренцію імпорту даного виду морепродуктів.

«Ферма з вирощення креветок вітчизняного виробництва дасть можливість не лише задовольнити попит населення на якісні та свіжі морепродукти, але й реалізовувати ці продукти по ціні, нижчій за аналоги на європейському ринку», – додає Олександр Кушнір.

Користуються великим попитом креветки у ресторанів, елітних супермаркетів, які продають нішеву продукцію. Також потенційними ринками збуту креветок Ваннамей є приватні супермаркети та роздрібна торгівля. В подальшому, коли вирощування королівської креветки буде приносити високі прибутки, можна задуматись і про відкриття власного фірмового магазину.

«Експорт креветок з України не має стійкої динаміки. Найбільший обсяг було зафіксовано в 2015 році, він склав 7,3 тонни. Фактично останні кілька років всі креветки експортуються в замороженому вигляді», – зазначає аналітик аналітичного департаменту Pro-Consulting Анастасія Скибчук.

Експорт українських креветок регулюється підписаними договорами про вільну торгівлю, зокрема, з Молдовою, Білоруссю й Казахстаном, з країнами Євросоюзу для цього необхідно сертифікат EUR 1. Також продукція має пройти ветеринарно-санітарний, екологічний і радіологічний контроль.

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-stvoryty-biznes-na-krevetci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати