Tempo950x100

Tempo300x100

Як тепла зима вплине на якість озимої пшениці

Як тепла зима вплине на якість озимої пшениці

Про це УНН повідомив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

“З одного боку ми можемо констатувати, що не було вимерзання, але з іншого боку, враховуючи, що ми мали бездощову осінь, й не було снігу та сніжного покрову, то ми не накопичили за зиму потрібної вологи. При виході із зимівлі ми повинні мати десь до метра глибиною запас вологи в ґрунті. На сьогоднішній день констатуємо по значній території України, що маємо десь 25-30 см, тільки в окремих областях запас вологи. Це дуже несприятлива ситуація… Можливо, якусь частину озимих культур доведеться підсівати ярою пшеницею, або навіть пересівати”, — розповів Коваль.

За його словами, на сьогоднішній день стан озимини, який вийшов із зимівлі, задовільний. Лише у 7-8% по всій території України стан не задовільний.

“Але, який запас вологи ми маємо, і яка температура буде у найближчі два-три тижні — це покаже, що ми будемо з цим всім робити. Ми повинні констатувати, що за останні 7 років посіяно найменшу кількість озимої пшениці, десь на межі 6 мільйонів гектарів. Проте, ми маємо перехідні залишки, процедура експорту проходить планово…” — сказав Коваль.

Експерт зазначив, що “ми можемо мати деякі втрати по озимих культурах, виходячи із запасів вологи”.

“Крім того, досвідчені агрономи мають таку думку, що сам факт теплої зими без значних тривалих морозів може призвести до спалахів в окремих регіонах певних захворювань та появи шкідників, які не були знищенні природою, морозом. Це може вплинути на якість зерна”, — розповів Коваль.

Також, на питання, який прогнозується урожай озимини, Коваль відповів: “Думаю, буде на рівні близько 23-24 мільйонів тон”.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-tepla-zyma-vplyne-na-yakist-ozymoyi-pshenyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати