Як українські фермери заробляють на гарбузах

Як українські фермери заробляють на гарбузах

Фермер Леонід Гасюк із села Довжок, що на Хмельниччині, вирощує гарбузи на ділянці 3,5 гектара, пише газета Експрес. А нині збирає спеціальним комбайном. На його полі — гарбузи різних кольорів та форм. Поряд височить кукурудза. Її господар посадив, щоби, як він каже, тут вітри не гуляли.

“Ось цей гарбуз має голе насіння, дуже масне, з нього найкраще робити олію, — показує господар. — Висіваю овочі на  відстані 1,5 — 0,4 метра. Згущую посіви, щоб отримати більше насіння. Хоча самі плоди виростають невеликі”.

Леонід Гасюк вирощує гарбузи передусім заради олії.  “Насіння заготівельники приймають по 40 гривень за кілограм, — каже фермер. — А як посівний матеріал воно коштує уже 400 — 600 гривень за кілограм. А ще потрібно врахувати витрати на збір врожаю, на сушіння. Тому вирішив, що найкраще вичавлювати олію і продавати її. За літр я отримую 600 гривень. Маю постійних клієнтів”.

Один літр гарбузової олії можна вичавити із 4 кілограмів насіння. Фермер загалом збирає до 2000 кілограмів насіння. За тиждень чоловік виробляє до 12 літрів олії, за місяць — близько 40.

До речі, гарбузова олія використовується у кулінарії та фармацевтичній галузі. Дуже корисна чоловікам — це природні ліки від аденоми та простатиту.

“Коли починав займатися вирощуванням гарбузів, то лише купував насіння, тепер висіваю переважно власне, — підсумовує Леонід Гасюк. — Добриво сам заготовляю: шукаю листя, бур’ян, роблю з цього компост. Іноді купую компост із ферми, витрачаю декілька тисяч гривень.

Для збору врожаю використовую свій комбайн. Сушку купив за 25 тисяч гривень. Вона працює повністю на дровах.

Окрім гарбузів, вирощую декоративні дерева і кущі, виводжу сам сорти для ландшафтного дизайну. Відходи з розсадника після чистки чи обрізки спалюю в сушарці. Таким чином і на дровах економлю. Чавлю олію на маслопресі, його вартість 15 тисяч гривень, а служити він буде довго!”

Вирощувати гарбузи неважко, запевняє господар. Насіння висіває навесні, щойно прогріється грунт. Ростуть жовтобокі 110 — 115 днів. Для високих врожаїв, щоправда, необхідне штучне поливання.

“На гарбузах не лише можна побудувати бізнес, але й покращити здоров’я”, — каже чоловік. Леонід Гасюк, окрім олії, готує ще гарбузову халву. Каже, що вона покращує роботу підшлункової залози, чистить артерії від холестерину.

Із м’якоті овоча роблять так звану гарбузову вермішель. “Я тепер вивчаю цей ринок і також хочу спробувати її виготовляти для продажу, — додає Леонід. — Тож усім раджу — вирощуйте гарбузи та заробляйте!”

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ukrayinski-fermery-zaroblyayut-na-harbuzah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Квітня

    За чотири роки земельної реформи ринок лишається привабливим і ліквідним джерелом інвестицій

    Прогнози гарного урожаю ріпаку в Україні посилюють тиск на котирування

    Ціни на свиней забійних кондицій знову ростуть

    Польща має в 68 разів більше дотацій на АПК, ніж Україна

    Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне – УЗА

    В Україні знову дешевшає картопля: за якою ціною надходить у продаж

    В Україні знизилися ціни на гречку та рис, макарони подорожчали: де купити дешевше

    Інформація про відмову Китаю від української кукурудзи – це чутки на рівні трейдерів

    Поляки бідкаються, що через мобілізаційні закони в Україні у них не буде кому збирати полуницю

    18 Квітня

    На Дунаї відкрили додаткову лабораторію для аналізу зерна

    БІЛЬШЕ НОВИН