Як український фермер розпочав успішний бізнес

Як український фермер розпочав успішний бізнес

Наприклад, кілограм сиру — в середньому 400 гривень. Тож не дивно, що дедалі більше людей намагаються освоїти цей бізнес-напрям, пише газета Експрес.  

Олександр Бабін має ферму вже 11 років. Починав з мінімального поголів’я. Гроші вкладав поступово.

“Цей напрям агробізнесу був настільки цікавий мені, що свою першу вищу освіту (інженер лісового господарства) доповнив другою, у Німеччині, де закінчив курс аграрного менеджменту, — розповідає Олександр Бабін. — Ще 13 років тому переїхав з сім’єю з міста в село Галайки, що на Київщині, і разом із дружиною та сином взявся за справу”.

Починав свій бізнес фермер з двох безпородних кіз, куплених за 2 тисячі грн кожна.

“Мої перші кози в піковий період давали до 4 літрів молока на день. Та я одразу орієнтувався на те, що в мене буде приблизно 200 кіз і що робитиму сир. Придбав старі занедбані приміщення колгоспної ферми, відремонтував їх. Спершу скуповував звичайних кіз у населення. А потім завіз племінне поголів’я з Латвії — лише витрати на доставку тоді становили приблизно 2 тисячі євро. А одна коза в середньому коштувала 300 євро.

Кошти на доїльне обладнання, цех для переробки молока акумулював декілька років. Додаткові витрати — на форми для виробництва м’яких сирів, камеру для визрівання твердих, спеціальне приміщення, де дозріватиме цей продукт.

Олександр Бабін у підсумку створив успішний бізнес: тепер у нього – 200 кіз.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ukrayinskyj-fermer-rozpochav-uspishnyj-biznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати