Як український стартап перетворює аграрну країну на технологічну

Як український стартап перетворює аграрну країну на технологічну

Основою для цілковито дружнього до довкілля матеріалу під назвою Hempire-mix стали технічні коноплі. Вже зараз розробленим матеріалом можна утеплювати житло та використовувати як будівельний матеріал — замість бетону чи цегли, пише Економічна правда.

Hempire-mix виготовляють з подрібнених стебел технічних конопель, вапна та спеціально розробленого сполучного матеріалу. Суміш виготовлена повністю з природних матеріалів, не містить цементу, піску та жодних токсичних компонентів.

Матеріал виявився не лише екологічним, а й енергоефективним. Він стійкий до вологи, має високу паропроникність, не горить і не псується. Через високу концентрацію вапна, лужної речовини, у ньому не заводяться гризуни та грибки.

“Раніше я чув чимало жартів щодо такого способу утеплення, але зараз газ подорожчав і чимало людей почали задумуватися про енергоефективність”, — підкреслює засновник Hempire UA Сергій Коваленков.

Завдяки пористій структурі матеріал є своєрідним кондиціонером: узимку зберігає тепло, а влітку дозволяє довше утримувати прохолоду. Крім того, стіна, збудована з Hempire-mix, природним чином регулює вологість повітря у приміщенні.

За словами Коваленкова, Україна посідає третє місце в Європі за обсягами вирощування технічних конопель. У 2017 році культуру вирощували на 4,5 тис га. Україна має давні конопляні традиції. В Інституті луб’яних культур, що у Глухові на Сумщині, вивели чимало сортів, які вирощують в Австралії та Канаді.

Про те, що коноплі можна використовувати для будівництва, знали 1,5 тис років тому. Схожі матеріали знаходили в опорах мосту у Франції, збудованого у 6 ст.

Українці вдосконалили технологію і перетворили коноплі на інноваційний матеріал. Компанія розробила спеціальний вид органічної штукатурки на основі конопель, за допомогою якої можна створювати сприятливий мікроклімат. Із суміші на основі конопель можна зводити будинки будь-якої форми. В Україні є попит на купольні.

“Наші замовники — люди, які добре знайомі з різними екологічними технологіями, ведуть здоровий спосіб життя, правильно харчуються. Це люди, які мають або планують будувати заміський будинок і шукають природні рішення.

Один з них обрав технологію будівництва з конопель, бо син має алергічну реакцію на синтетичні матеріали”, — розповідає засновник Hempire UA.

Помешкання з такого матеріалу уже є в Києві, Львівській та Харківській областях. Компанія планує будівництво в Одеській та Житомирській областях. “Люди перестають іронізувати та боятися. Ті, хто ще кілька років тому скептично сприймали нашу технологію, зараз пропонують партнерство”, — каже Коваленков.

Розробники “конопляних” будинків не зупиняються на утепленні та будівництві житла в Україні, а планують виходити і на міжнародний ринок. “Ми почали роботу з цим матеріалом у Каліфорнії. Збудували там будиночок на колесах. Напевно, перший у світі з такого матеріалу”, — усміхається Коваленков.

Hempire UA стала однією з перших шести компаній в Україні, яка перемогла у першому етапі програми “Кліматичні інноваційні ваучери” від Greencubator як проект, що розробляє рішення для зниження шкідливих викидів.

Вона отримає від ЄБРР 20 тис євро на сертифікацію своєї технології і вихід на місцевий та європейський ринки. Поки що з цього матеріалу можна будувати лише приватні будинки. Будівельні норми не дозволяють використовувати Hempire-mix для зведення офісів або утеплення багатоквартирних будинків.

Зараз Hempire UA працює над створенням плит, які можна монтувати на фасад багатоквартирних будинків. Після цього команда візьметься за спорудження потужностей з виготовлення інноваційного матеріалу.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ukrayinskyj-startap-peretvoryuye-ahrarnu-krayinu-na-tehnolohichnu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати