Tempo950x100

Tempo300x100

Як українським виробникам часнику стати господарями на власному ринку?

Як українським виробникам часнику стати господарями на власному ринку?

Максимальна механізація виробничих процесів та розвиток інфраструктури зберігання – обов’язкові умови успіху на цьому ринку. При цьому, ефективним може бути український виробник навіть з невеликою ділянкою, але без кооперації цього досягти майже неможливо. Таку думку висловила Анна Морозова, голова СОК “Український часниковий кооператив “УкрАП”, пише info.shuvar.com.

“Ми недооцінюємо нашого головного конкурента – Китай, тому що живемо старими стереотипами стосовно того, що китайський часник небезпечний та неякісний. Це неправда, Китай давно навчився вирощувати продукцію, яка цілком відповідає вимогам таких країн як ЄС та Америка. А ми поки що лише мріємо про ці ринки” – каже пані Морозова.

За словами експерта, головною перевагою Китаю є низька собівартість часнику, яку китайські фермери отримують тільки за рахунок високої продуктивності їх ділянок. При цьому, майже 90% всього часнику вони вирощують з використанням ручної посадки та збирання. Україна такого задоволення дозволити собі не може, тому питання максимальної механізації виробничих процесів в нашій країні стоїть досить гостро.

«Китайці не тільки дуже працьовитий народ, вони вміють консолідуватись навколо результату. Для кожного їх робітника в полі принциповим є отримати найвищий результат. В Україні з цим складніше, хоча подолавши саме ментальні перепони, ми могли б вирішити більшість проблем часникової галузі», – зазначила Анна Морозова.

На її думку, в Україні ставати професіоналами варто на ділянках від 3 га до 10 га. На проектах з більшими та меншими ділянками досить важко відпрацьовувати всі елементи технологій, які дозволяють отримувати задовільну собівартість.

“Середні витрати на 1 га часнику не залежно від розміру проекту становлять приблизно 232 тис. грн (7118 EUR). На мінімальну планову маржу у 8% можна розраховувати лише за умов врожайності не менше, ніж 10 т/га, за таких умов собівартість вашого часнику складатиме 23 грн/кг (0,71 EUR/кг). В минулому сезоні, через недостатній досвід наші виробники отримували максимум 6 т/га, тобто собівартість їх продукції становила майже 39 грн (1,2 EUR)! Звичайно, в розпал сезону, коли ціни знижувались до 25 грн/кг (0,77 EUR/кг) ні про який заробіток не йшлось. А через відсутність необхідної інфраструктури, майже всі продавали часник саме влітку, коли ціни були мінімальні” – розповіла пані Морозова.

 

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ukrayinskym-vyrobnykam-chasnyku-staty-hospodaryamy-na-vlasnomu-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати