Tempo950x100

Tempo300x100

Як успішно вирощувати спаржу

Як успішно вирощувати спаржу

Ця рослина вважається однією з найбільш рентабельних нішових культур в Україні. Проте мало хто її вирощує —  адже урожай отримаєш не відразу, пише газета “Експрес”.

“У середині травня —  пік збору спаржі, —  розповідає Петро Ковальський, який вирощує цю культуру на Тернопільщині. —  Пагони можна зрізати лише вранці або ввечері, бо сонце висушує стебло. Добре, якщо спаржу вдасться зрізати нижче рівня землі, аби вона прикрила зріз. Пагін повинен мати довжину 22 сантиметри.

Щойно зібрану спаржу слід покласти у воду з льодом, так вона може зберігатись у холодильнику до шести днів. Перевірити свіжість дуже легко: верхівкою пагона треба провести по склу —  якщо чуєте характерне порипування, значить, рослина свіжа. Якщо ж хочете зберегти спаржу довше, треба її заморозити, попередньо помивши та висушивши”.

Господар вирощує рослину на 15 акрах, має близько трьох тисяч річних кущів. Цікаво, що в перші три роки спаржу не можна зрізати —  у цей період рослину вирощують заради зміцнення кореня, щоб потім розсаджувати.

“Спаржею займаюсь уже десять років, —  каже Петро Ковальський. —  Спочатку посіяв 20 насінин італійського сорту, який добре підходить для нашого клімату, адже корінь цієї спаржі витримує до мінус 30 градусів без снігового покриву. Інші сорти —  теплолюбні, тож навряд чи приживуться у наших широтах.

Найкращий врожай спаржа дає аж на 7 —  10-й рік. Маю невеличку ділянку з кущами такого віку. З одного збираю до півкілограма спаржі за сезон”.

Спаржа потребує чимало догляду. Найкраще висівати чи висаджувати її на відстані 40 —  50 сантиметрів у рядку та 1 —  1,2 метра —  між рядками. Якщо нема дощів, рослину треба поливати. Любить спаржа прополювання, розпушування грунту, в перші роки —  підживлення, найкраще —  органічними добривами.

“Царицею овочів” спаржу назвали недаремно, —  каже пан Петро. —  Її любили споживати ще фараони. Сьогодні дають немовлятам як перше підгодовування одразу після молока. Та й вагітним спаржа корисна —  у 100 грамах міститься 40% добової потреби у фолієвій кислоті”.

Ця культура багата на вітаміни та мінерали А,В, Е і С, кальцій, калій, фосфор, а ще —  низькокалорійна. Єдине, що спаржу не радять вживати при проблемах зі шлунком.

“Страви зі спаржі дуже смачні, —  додає Петро Ковальський. —  Найшвидше —  зварити її. Для цього беруть глибоку каструлю з високими стінками. Пучок спаржі ставлять вертикально, заливають підсоленим окропом так, що верхівка залишається сухою, —  її готують на парі.

Варять щонайдовше 5 хвилин. Із гарячої води спаржу одразу треба вийняти і покласти у холодну, краще з льодом —  так збережуться всі корисні властивості рослини. Далі спаржу можна тушкувати, додавати до інших страв або ж вживати як окремий продукт зі соусом”.

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-uspishno-vyroshchuvaty-sparzhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати