Tempo950x100

Tempo300x100

Як в Україні борються з фальсифікатом вершкового масла

Як в Україні борються з фальсифікатом вершкового масла

Про моніторингові дослідження на ринку масла розповіла в інтерв’ю виданню «Infagro» завідувач сектору аналізу ризиків Управління держконтролю Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Оксана Борейко.

Сьогодні в Україні, в молочній галузі дійсно є проблеми, що стосуються фактів фальсифікації масла вершкового. До квітня 2018 року всі заходи здійснення державного контролю регулювались Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Тобто у випадку надходження звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю позаплановий захід здійснювався виключно за погодженням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Така процедура займала багато часу від моменту отримання звернення до фактичного виходу на перевірку. Ефективність такого контролю була дуже низька.

З 4 квітня 2018 року відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» планові заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів здійснюються без попередження, а позапланові заходи – без погодження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Упродовж 8 місяців 2018 року було проведено 12 639 моніторингових досліджень з метою виявлення фальсифікації традиційних молочних продуктів (масло, тверді сири). У результаті проведеної роботи було виявлено 513 випадків порушень, у 463 випадках відкликано харчові продукти, що не відповідають вимогам законодавства.

Упродовж останніх 2-х місяців із метою реагування на результати незалежного моніторингу, надані громадськими організаціями, об’єднаннями, які повідомили про факти фальсифікації традиційних молочних продуктів, здійснено 37 перевірок, з яких встановлено 24 випадки порушень. За результатами встановлених невідповідностей державними інспекторами ветеринарної медицини у 20 випадках було складено припис про відкликання, вилучення з обігу харчових продуктів. На чотири підприємства винесено постанови про порушення законодавства про харчові продукти та стягнуто штраф на загальну суму 167 570 грн. Також встановлено факти 7 «фейкових» підприємств, про що було повідомлено Національну поліцію.

Перегляди: 11
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-v-ukrayini-boryutsya-z-falsyfikatom-vershkovoho-masla
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати