Tempo950x100

Tempo300x100

Як ветерани АТО збудували бізнес на переробці меду

Як ветерани АТО збудували бізнес на переробці меду

500 тис. грн на старт бізнесу інвестував соціальний підприємець Василь Міракін. Поки кооператив виробляє подарункові набори з меду, проте вже в цьому році вони мають намір розширювати виробництво, в тому числі виготовляти продукцію для хворих на діабет. Максим Петрик розповів Delo.UA, як ветерани прийшли в бізнес і як планують його розвивати далі.

Від теорії до практики

Ми повернулися додому з АТО восени 2015 року. Майже відразу виникла ідея робити свій бізнес, хоча до цього такого досвіду у нас не було, згадує Максим Петрик. У мого партнера Вадима теж не було досвіду ведення бізнесу, тому влітку 2017 роки ми стали учасниками школи апітерапії (лікування бджолами та продуктами бджільництва) в селищі Антоніни Хмельницької області.

Школа проходила під патронатом посольства Польщі в Україні з липня по вересень 2017 року. Три місяці ми вивчали економіку, фінанси, також проходили практичні заняття на пасіках. Головне – під час школи ми склали бізнес-план нашого бізнесу. Всього ж в результаті навчання виникли два підприємства – “Медокрай” і “ФронтМед”. Перше підприємство займається виробництвом меду, ми ж ( “ФронтМед”) спеціалізуємося на його переробці.

Наше підприємство організовано як кооператив. У нього входить 40 сімей учасників АТО і біженців з Донбасу. Наша головна мета – не заробляння грошей, а забезпечення робочими місцями ветеранів АТО. Хоча, звичайно, ніхто не відміняв і головну задачу будь-якого бізнесу – отримання прибутку.

Для початку бізнесу нам було необхідно 500 тис. грн. Однак учасники кооперативу цих грошей не мали. Нам допоміг запуститися соціальний підприємець Василь Міракін, який вклав в “Фронтмед” 500 тис. грн. Також він допоміг нам з фахівцями – економістами, юристами та лікарями-дієтологами.

Подарункові набори і продукти для хворих на діабет

На відміну від “Медокрая”, ми займаємося переробкою меду. Це, в першу чергу, різні види меду – мед з різнотрав’я, мед гречаний, горіхи з медом, сухофрукти з медом, трав’яні чаї.

Поки-що наша продукція продається тільки у вигляді подарункових наборів. Нещодавно ми запустили продаж нашої продукції окремо. Тепер мед, чай і інші продукти з меду можна замовити на нашому сайті.

Згодом плануємо розширювати наш асортимент як за рахунок нових подарункових наборів, так і за рахунок продукції з медом. Це продукти харчування на медовій основі для спортсменів, а також ласощі для дітей. Також ми плануємо випустити серію продуктів для хворих на діабет, тому що мед – єдині солодощі, які їм можна.

Плануємо робити напої і креми на основі меду, а також компонувати різні продукти – часник з медом, цибулю з медом, різні витяжки. Зараз наші дієтологи працюють над цими всіма нюансами.

Де виробляють

Зараз наш головний цех по переробці меду знаходиться в приміщенні Громадського Хаба Шепетівки.

Всього ж у нас на виробництві працює 14-15 осіб. Це дружини учасників АТО і кілька ветеранів. У кожного є свої обов’язки – хтось розливає мед, хтось займається реалізацією, хтось – управлінням. За місяць ми виробляємо 1500 подарункових наборів.

При цьому треба враховувати, що наш бізнес є соціальним. 10% від прибутку йде на навчання воїнів АТО, їх реабілітацію та на соціалізіцію.

Чого бракує

Оскільки у нас переробне підприємство, головна проблема для нас – де брати сировину. Медом нас забезпечує “Медокрай”, проте ми не обмежуємося медом. Для нас також важливо мати надійних постачальників горіхів, сухофруктів, чаїв. Поки у людей немає звички заготовлювати сухофрукти в великих кількостях. Якщо заготовляють, то трохи для себе. Люди ще не звикли, що на цьому можна заробляти, що це хтось може купити. Також нам не вистачає тари для упаковки наборів.

Що далі

У наші плани входить розширення бізнесу. Ми не плануємо залишатися тільки в Шепетівці. До нас вже звертаються ветерани-учасники АТО з Чернігівщини та з Черкащини. Також плануємо розширювати географію продажів. Також плануємо продавати мед за кордон. Для цього ми зараз проходимо сертифікацію. Щоб пройти сертифікацію потрібно приблизно півроку.

Незважаючи на це, нас уже знають в Німеччині – ми туди відправили кілька подарункових наборів. Німецькі бізнесмени були здивовані. Вони сказали, що у них вже давно не виробляють таких речей. Тому по-перше, мед у нас повністю натуральний. Крім того, їм сподобався наш дизайн.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-veterany-ato-zbuduvaly-biznes-na-pererobci-medu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати