Tempo950x100

Tempo300x100

Як відшкодовуватимуть збитки за вилучену через АЧС худобу

Як відшкодовуватимуть збитки за вилучену через АЧС худобу

Держпродспоживслужба працює над змінами до Порядку відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб, які б дозволили оперативно та в повному обсязі виплачувати кошти громадянам за спеціалізованим господарствам за вилучену у населення худобу через АЧС. Про це повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає прес-служба відомства.

Він зазначив, що у проекті бюджету на 2018 рік, який зареєстрований у Верховній Раді України, Кабінет Міністрів запропонував суттєво збільшити обсяги фінансування на проведення протиепізоотичних заходів: якщо цьогоріч на ці цілі було виділено 113 млн грн, то в наступному році пропонується передбачити 687 млн грн.

Володимир Лапа зазначив, через недофінансування Держпродспоживслужба стикалася з парадоксальними ситуаціями, коли в бюджеті кошти не були передбачені навіть на діагностику АЧС, і Служба зверталася до донорів за допомогою, щоб мати можливість проводити такі дослідження.

За словами Голови Держпродспоживслужби, збільшення у 6 разів передбачуваних бюджетом обсягів фінансування протиепізоотичних заходів на наступний рік дасть змогу вивести проведення протиепізоотичних заходів на новий рівень, у тому числі й оперативно та у повному обсязі виплачувати населенню компенсацію за вилучення свиней через АЧС.

«Наразі відшкодування здійснюється з резервних фондів місцевих бюджетів. Тому кошти громадяни отримають, коли прийме рішення місцева рада. І гарантувати людям, що ці кошти будуть через 3-4 дні чи через тиждень надзвичайно важко в силу бюрократичних процедур», – зазначив Володимир Лапа.

Довідка:

У 2017 році станом на вересень господарствам приватного сектору відшкодовано збитки за вилучення свиней у випадках АЧС на суму 15921637,14 грн, що складає 89% від необхідної суми відшкодування. Одночасно за аналогічний період господарствам було відшкодовано 1470591,28 грн, що складає лише 1% від передбаченої суми відшкодування.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vidshkodovuvatymut-zbytky-za-vyluchenu-cherez-achs-hudobu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати