Tempo950x100

Tempo300x100

Як вплине китайський коронавірус на світову економіку агросектору

Як вплине китайський коронавірус на світову економіку агросектору

Таку думку висловив аналітик компанії «Агрітел Інтернешнл» Олексій Єрьомін, пише Latifundist.com.

За прогнозами, Китай може втратити до 1% приросту ВВП. Падіння споживання енергоносіїв, в першу чергу авіаційного палива із-за карантинних заходів та обмеження пересування в Китаї, — виразилося в різкому падінні цін на нафту.

«Виникає багато питань з приводу того, як це позначиться на ринку аграрної продукції і насамперед ринку зернових і олійних. На сьогоднішній день, незважаючи на підписання угоди між США і Китаєм ринок не побачив зростання закупівель американської сої і все це напередодні виходу на ринок чергового рекордного врожаю з Бразилії. А тут ще й «невідомість» щодо ситуації з короновірусом», — зазначив Олексій Єрьомін.

На його думку, все це призводить до розпродажів контрактів на сою на Чиказькій біржі, враховуючи, що бразильські фермери навряд чи будуть притримувати сою нового врожаю в очікуванні зростання цін.

«Падіння цін на нафту поки не сильно позначилася на ринку етанолу. Однак якщо негативний тренд на ринку нафти стане стійким, то це неминуче позначитися і на ринку етанолу, в тому числі, як одного з продуктів, на зростання обсягів покупок якого з боку Китаю могли розраховувати США. Це, звісно, не надасть підтримки і ринку кукурудзи в першу чергу в США», — вважає Олексій Єрьомін.

Аналітик зазначає, що можливе ослаблення валют країн, які перші страждають від панічних настроїв на ринках — ще одне питання, яке може відігравати велике значення для ринку зернових. На його думку, зміцнення американського долара стане головним болем для американських фермерів і Дональда Трампа, і може допомогти тій же Бразилії, Росії, Аргентині в боротьбі за частку на сільськогосподарських ринках.

«Україну поки залишаємо за дужками валютного ринку, виходячи з ситуації з курсом гривні в минулому році. Ну і звичайно хочеться сподіватися, що ми не стоїмо на порозі глобальної епідемії, коли вже всім все одно скільки коштує тонна кукурудзи, який курс долара і темпи зростання глобального ВВП», — додав Олексій Єрьомін.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vplyne-kytajskyj-koronavirus-na-svitovu-ekonomiku-ahrosektoru
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати