Tempo950x100

Tempo300x100

Як вибрати вершкове масло в Україні

Як вибрати вершкове масло в Україні

“Ранок з Україною” розбирався, що продають українцям під виглядом популярного молочного продукту, чи варто платити великі гроші за “справжнє” масло і чим вигідні спреди, пише Сегодня.

“Стовідсоткових молочних продуктів в Україні немає”, – одразу попереджає лікар Галина Анохіна. Справа в тому, що вершковим маслом виробники називають і спреди, а іноді і маргарини – секрет в жирності продукту і дрібному шрифті на упаковці. Як пояснюють експерти, в першу чергу, в вершковому маслі не має бути трансжирів.

“Трансжирні кислоти – це жирні кислоти, яких не існує в природі. Вони утворюються, коли з рослинних олій роблять твердий жир – маргарин”, – зазначає Анохіна.

Найнебезпечніші ці жири не на бутерброді, а в кондитерській продукції. Маргарин, в якому вміст трансжирів перевищує норму, за даними медиків, є причиною інфарктів, інсультів і атеросклерозу. “Повинно бути не вище 8% трансжирів в маргарині. За фактом виходить, що в маргаринах ці цифри вище. Це говорить про те, що продукт небезпечний”, – застерігає експерт по продуктах харчування Ніна Кільдій.

А ось вершкове масло з позначкою “спред” – майже золота середина. “Спред – це досить непогана категорія. Він дешевше масла і при цьому не настільки небезпечний для здоров’я, як маргарин. В спредах проблем з трансжирами немає”, – зазначає Кільдій.

Справжнє чисте вершкове масло – задоволення не з дешевих. Уже зараз ціни на нього стартують від 40 гривень за пачку в 250 грамів. Довгі роки вчені вважали цей продукт шкідливими для людини. Лише недавно фахівці змінили своє ставлення, з’ясувавши, що вершкове масло, навпаки, корисно. Навіть авторитетний журнал Time вийшов із заголовком “Їжте масло” прямо на обкладинці:

img_3766

Перевірити масло в домашніх умовах просто, запевняє киянин Віктор Шмага. Він жартує, що його сім’я – справжні “масляні” гурмани і експерти. “Вершкове масло при хорошому заморожуванні, коли його ріжеш, обов’язково буде кришитися, а масло з додаванням жирів буде розрізатися рівно”, – розповідає Віктор. Є ще один спосіб: якщо нагріти масло, повинна з’явитися пінка і характерний білий наліт, а ось маргарин буде більше схожим на рослинну олію.

На перевірку експертів в лабораторії потрапили три пачки з написом “вершкове масло” – за 15, 28 і 39 грн. Виявилося, що два з трьох зразків містять велику кількість трансжирів і домішок, які імітують справжнє масло.

Експерти підкреслюють: якщо на упаковці значиться гідрогенізована олія або маргарин, такий продукт вживати краще не варто. Через шкідливі домішки ризик виникнення серцево-судинних захворювань зростає на 20%.

Справжнє вершкове масло вже зараз коштує не менше 40 гривень за 250 грам. Але і його медики не радять з’їдати більше, ніж 15 грамів на добу.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vybraty-vershkove-maslo-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати