Tempo950x100

Tempo300x100

Як вирощують устриць на єдиній в Україні фермі

Як вирощують устриць на єдиній в Україні фермі

Устрична ферма знаходиться на одному з найчистіших лиманів  – Тілігульському. Всього за рік тут вирощують близько 17 тонн двостулкових, які потім відправляються в ресторани і супермаркети. А забезпечують роботу ферми всього шість співробітників, в тому числі і аквалангісти, пише “Сегодня”.

З метою безпеки тільки вони і власник ферми Андрій Пігулевський знають точне розташування їх “колонії” устриць: мішки з молюсками зберігаються на дні лиману і майже нічим себе на поверхні не видають.

Місце вибрано не випадково, адже поблизу немає ні промислових підприємств, ні інших великих джерел забруднення.

“Для устриць каламутна вода чи ні – не має значення. Куди важливіше, наскільки з хімічної точки зору вода чиста. Необхідно, щоб не було поруч ніяких виробництв, викидів у водойми та іншого”, – пояснюють нам на фермі.
Тут вирощують вид Crassostrea gigas, який більш відомий під назвою “гігантська устриця”. Цей вид найпопулярніший серед гурманів: його вирощують в Японії, Франції та США, на нього припадає абсолютна більшість всього світового устрицівництва. Молюски відрізняються між собою, в першу чергу, регіоном вирощування, адже смак кінцевого продукту залежить від води, в якій вони перебували. Тобто устриця з тихоокеанського узбережжя буде відрізнятися за смаком від середземноморської або чорноморської, але все одно залишиться Crassostrea gigas.

5_03

Мальків устриць – спат – наші закуповують у французькому розпліднику.

“Незалежності поки що немає, але ми працюємо над цим. Думаємо, в найближчі кілька років ми приємно здивуємо всю країну”, – говорять співробітники.

На Тілігульський лиман мальки приїжджають розміром з нігтик. “Малюків” поміщають в спеціальні пластикові мішки. Якщо обстановка сприятлива, вони спокійно ростуть.

“Найголовніший наш шкідник – температура. Лиман досить сильно прогрівається, і часом тільки на глибині є можливість вирощувати устриць – там, де температура не вище +20 ° C. Також, безумовно, небезпечні і рапани (вони харчуються устрицями і мідіями. – Авт.)”, – пояснюють нам на фермі.

А ось холоду молюскам нашкодити не повинні: лиман не промерзають до дна, а їм для життя досить і +2 ° C.

Але далеко не всі в цьому процесі просто, як здається на перший погляд. У разі захворювання або попадання в черепашку стороннього мікроорганізму двостулковий тут же гине, тому перевіряти їх “колонії” доводиться часто. Аквалангісти проробляють цю роботу кілька разів на тиждень.Якщо все в порядку і молюск не помер від перегріву, бактерій і не став жертвою агресивних рапан, то вже через 16 місяців він доростає до стандартного розміру і його можна готувати до подачі на стіл. Після підйому на поверхню устриць відправляють на очистку. Протягом доби в спеціальній очисній системі з черепашки вичищають все зайве: пісок, залишки їжі і продукти життєдіяльності молюска.Як не дивно, устриці спокійно обходяться без води і спокійно витримують транспортування при температурі 2-7 ° C протягом десяти днів.
Вирощування устриць за 16 місяців вважається дуже хорошим результатом, адже в інших регіонах до стандартного третього розміру (чим менше номер, тим крупніше молюск) устриця зростає від трьох до п’яти років. На фермі кажуть, що справа в живильному середовищі: в Тілігульському лимані зміст фітопланктону – природного корму устриць – в рази більше, ніж біля берегів Середземного моря або Атлантики.

Трохи відрізняється і сама технологія вирощування.

“Є кілька варіантів. В одному з них, коли устриця зростає три-чотири роки, вона постійно знаходиться на лінії припливу і під час відливу залишається без харчування, тому зростає трохи повільніше”, – пояснює нам Ксенія Нестеренко.

Однак в цілому технологія устричних господарств в світі схожа і зводиться до того, що двостулкових необхідно відправити спати в морську воду і стежити, щоб їх не вкрали і вони не загинули.

Сьогодні в світі вирощуванням устриць займаються як невеликі господарства, на кшталт української ферми, так і величезні агроімперії, які пережили кілька поколінь власників. Крім того компанії займаються виловом диких устриць, збираючи молюсків ковшем з дна морів. Вони не годяться для вживання в сирому вигляді, зате використовуються в кулінарії.

Перегляди: 21
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vyroshchuyut-ustryc-na-yedynij-v-ukrayini-fermi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН