Tempo950x100

Tempo300x100

Як вирощують устриць на єдиній в Україні фермі

Як вирощують устриць на єдиній в Україні фермі

Устрична ферма знаходиться на одному з найчистіших лиманів  – Тілігульському. Всього за рік тут вирощують близько 17 тонн двостулкових, які потім відправляються в ресторани і супермаркети. А забезпечують роботу ферми всього шість співробітників, в тому числі і аквалангісти, пише “Сегодня”.

З метою безпеки тільки вони і власник ферми Андрій Пігулевський знають точне розташування їх “колонії” устриць: мішки з молюсками зберігаються на дні лиману і майже нічим себе на поверхні не видають.

Місце вибрано не випадково, адже поблизу немає ні промислових підприємств, ні інших великих джерел забруднення.

“Для устриць каламутна вода чи ні – не має значення. Куди важливіше, наскільки з хімічної точки зору вода чиста. Необхідно, щоб не було поруч ніяких виробництв, викидів у водойми та іншого”, – пояснюють нам на фермі.
Тут вирощують вид Crassostrea gigas, який більш відомий під назвою “гігантська устриця”. Цей вид найпопулярніший серед гурманів: його вирощують в Японії, Франції та США, на нього припадає абсолютна більшість всього світового устрицівництва. Молюски відрізняються між собою, в першу чергу, регіоном вирощування, адже смак кінцевого продукту залежить від води, в якій вони перебували. Тобто устриця з тихоокеанського узбережжя буде відрізнятися за смаком від середземноморської або чорноморської, але все одно залишиться Crassostrea gigas.

5_03

Мальків устриць – спат – наші закуповують у французькому розпліднику.

“Незалежності поки що немає, але ми працюємо над цим. Думаємо, в найближчі кілька років ми приємно здивуємо всю країну”, – говорять співробітники.

На Тілігульський лиман мальки приїжджають розміром з нігтик. “Малюків” поміщають в спеціальні пластикові мішки. Якщо обстановка сприятлива, вони спокійно ростуть.

“Найголовніший наш шкідник – температура. Лиман досить сильно прогрівається, і часом тільки на глибині є можливість вирощувати устриць – там, де температура не вище +20 ° C. Також, безумовно, небезпечні і рапани (вони харчуються устрицями і мідіями. – Авт.)”, – пояснюють нам на фермі.

А ось холоду молюскам нашкодити не повинні: лиман не промерзають до дна, а їм для життя досить і +2 ° C.

Але далеко не всі в цьому процесі просто, як здається на перший погляд. У разі захворювання або попадання в черепашку стороннього мікроорганізму двостулковий тут же гине, тому перевіряти їх “колонії” доводиться часто. Аквалангісти проробляють цю роботу кілька разів на тиждень.Якщо все в порядку і молюск не помер від перегріву, бактерій і не став жертвою агресивних рапан, то вже через 16 місяців він доростає до стандартного розміру і його можна готувати до подачі на стіл. Після підйому на поверхню устриць відправляють на очистку. Протягом доби в спеціальній очисній системі з черепашки вичищають все зайве: пісок, залишки їжі і продукти життєдіяльності молюска.Як не дивно, устриці спокійно обходяться без води і спокійно витримують транспортування при температурі 2-7 ° C протягом десяти днів.
Вирощування устриць за 16 місяців вважається дуже хорошим результатом, адже в інших регіонах до стандартного третього розміру (чим менше номер, тим крупніше молюск) устриця зростає від трьох до п’яти років. На фермі кажуть, що справа в живильному середовищі: в Тілігульському лимані зміст фітопланктону – природного корму устриць – в рази більше, ніж біля берегів Середземного моря або Атлантики.

Трохи відрізняється і сама технологія вирощування.

“Є кілька варіантів. В одному з них, коли устриця зростає три-чотири роки, вона постійно знаходиться на лінії припливу і під час відливу залишається без харчування, тому зростає трохи повільніше”, – пояснює нам Ксенія Нестеренко.

Однак в цілому технологія устричних господарств в світі схожа і зводиться до того, що двостулкових необхідно відправити спати в морську воду і стежити, щоб їх не вкрали і вони не загинули.

Сьогодні в світі вирощуванням устриць займаються як невеликі господарства, на кшталт української ферми, так і величезні агроімперії, які пережили кілька поколінь власників. Крім того компанії займаються виловом диких устриць, збираючи молюсків ковшем з дна морів. Вони не годяться для вживання в сирому вигляді, зате використовуються в кулінарії.

Перегляди: 21
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vyroshchuyut-ustryc-na-yedynij-v-ukrayini-fermi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати