Як вивести сільськогосподарські землі з тіньового обігу

Як вивести сільськогосподарські землі з тіньового обігу

Таку пропозицію під час засідання Аграрного комітету ВР озвучив Леонід Козаченко, народний депутат України, президент УАК.
 

«Дуже важливі пропозиції мають народні депутати. Зокрема, держпідтримку агросектору пропонується збільшити на 2 млрд гривень до 8,5 млрд гривень», – зазначив Леонід Козаченко під час виступу.

За його словами, основним джерелом коштів може стати вирівнювання оподаткування земель с/г призначення.

«У мене є офіційна відповідь з ДФС, де зазначено, що так званий єдиний податок в Україні сплачується з 18 млн 843 тис. га. Це говорить про те, що у нас приблизно 32% с/г землі (10 млн га) нібито не обробляється. Але ж ми знаємо, що це не так. За словами фахівців, близько 2 млн га – це дійсно землі, не придатні для вирощування культур. Але 8 млн га перебувають у тіньовому обігу», – наголосив Леонід Козаченко.

Механізм виведення сільськогосподарських земель з тіньового обігу досить простий.

«Йдеться про те, щоб на ці землі покласти податок у розмірі близько 750 грн/га (це фіксований податок+ПДФО). Якщо власник показує, що ця земля офіційно передана в оренду, він не сплачує податок. Якщо не показує –  сплачує», – пояснив президент УАК.

«Створена депутатська група, яка готова прописати і подати проект змін до законодавства, щоб встановити цей податок. Я просив би депутатів це врахувати», – додав Леонід Козаченко.

Він зазначив, що додатковими джерелами коштів можуть бути також виведення з тіні виробників підакцизних товарів, зокрема, алкогольних виробів та спирту, і приватизація держпідприємств в аграрному секторі.

Також Леонід Козаченко озвучив ряд пропозицій з боку громадських організацій. Зокрема, аграрні об’єднання пропонують «переформатувати» програму компенсації вартості сільгосптехніки. В проекті держбюджету-2018 на неї передбачено близько 1 млрд грн. Але розрахунки показують, що аграрії не зможуть використати цю суму.

«І у громадських організацій, і депутатів спільна думка щодо компенсації вартості сільгосптехніки. В поточному році ця сума сягне максимум 180 млн гривень. Тобто, щоб використати 1 млрд компенсацій, аграрії повинні купити в декілька разів більше техніки, ніж в цьому році. Це нереально», – підкреслив президент УАК.

Щоб невикористані кошти не «згоріли», суму, передбачену на компенсацію вартості техніки, краще зменшити, а решту спрямувати на дотації розвитку сільгоспвиробництва (так звану квазіакомуляцію), зазначають громадські обєднання.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-vyvesty-silskohospodarski-zemli-z-tinovoho-obihu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН