Tempo950x100

Tempo300x100

Як захистити врожай озимого ріпаку: поради спеціаліста

Як захистити врожай озимого ріпаку: поради спеціаліста

Однак це відбувається лише за певних умов. Що треба знати фермеру, щоб отримати добрий врожай, AgroNews.ua розповів керівник відділу розвитку продуктів та сервісів ЗЗР Групи компаній UKRAVIT Олександр Мигловець.

– Фермери, що тільки планують зайнятися вирощуванням ріпаку озимого, цікавляться до яких хвороб найбільше схильна ця культура? Які ризики є при його вирощуванні?

– Що стосується хвороб, то найбільш поширеними та шкодочинними є фомоз, альтенаріоз, ціліндроспороз і пероноспороз. Це основні 4 хвороби, які найбільше дошкуляють ріпаку від моменту формування його перших пар листочків і закінчуючи фактично вже збиранням. Отримати високий урожай ріпаку без фунгіцидних обробок, які проводяться зазвичай одна восени, і дві або три у весняно-літній період практично неможливо!

– Сьогодні ріпак озимий – одна з найбільш високорентабельних культур. Між тим фермери скаржаться на те, що якість посівів часто страждає від бур’янів. Що можете порадити в цьому випадку для захисту майбутнього врожаю?

– На початкових етапах  при вирощуванні обов’язковим елементом є застосування ґрунтових гербіцидів. В осінній період необхідно застосовувати “Командир”, “Тізер”, “Датоніт Голд” або їх бакові суміші – це три основні гербіциди для захисту ріпаку на початкових етапах. Але багато аграріїв застосовують ще і післясходові гербіциди, “Нарапс” для контролю дводольних видів бур’янів та “Квін Стар Макс” або “Селеніт” для знищення злакових видів у т.ч. падалиці зернових культур.

– Що б ви могли порекомендувати фермерам задля посилення росту посівів ріпаку? Яких порад варто дотримуватися?

– Пестициди та агрохімікати мають бути з одного боку, але також має бути досить якісний посівний матеріал. Він має бути протруєний на заводі або в господарстві інсектицидним та фунгіцидним протруйниками. У період вегетації, розпочинаючи з 2-4 листочків має бути внесення такого елементу як бор. Для покращення перезимівлі застосовують фунгіциди, які рекомендовано застосовувати  в осінній період і які виступають, як морфорегулятор, зокрема, це “Унікаль” в нормі 0,7-1,0 л/га, адже якщо ріпак переросте, є певна ймовірність, що він не перезимує. Необхідно також застосовувати комплексні мікродобрива, амінокислоти, препарати на основі гумату натрію та калію. Комплекс цих заходів дозволяє знизити ризик поганої перезимівлі.

– Які основні загрози для аграрія несе період визрівання ріпаку озимого? Які шкідники його «атакують» в цей час і якими засобами від них можна захиститися?

– Це вже стосується весняно-літнього періоду. Основним шкідником є прихованохоботник та ріпаковий квіткоїд. Останніми роками проблеми також пов’язані з оленкою волохатою, і потрібно враховувати, що в цей час необхідно застосовувати препарати, що знищують шкідників але також є безпечними для бджіл. У період кінця цвітіння, коли вже починають формуватися стручки, обов’язковим має бути інсектицидна обробка проти стручкового комарика і спільно фунгіцид, адже відбувається розповсюдження небезпечних хвороб стручків. Якщо всього цього дотримуватися і зробити вчасно, то ви отримаєте хороший врожай.

– Фермерів дуже часто цікавить питання середньої вартості обробки ріпаку озимого ЗЗР в перерахунку на 1 га посівної площі. Ви можете назвати таку цифру? Від яких факторів вона може коливатися в той чи інший бік?

– Якщо брати комплексно систему захисту компанії UKRAVIT, то це коливається від 100 до 180 доларів на гектар, залежно від рівня інтенсифікації. Це комплексні системи які включають протруйники (за необхідності), гербіциди, інсектициди, фунгіциди, мікродобрива та десиканти. Допомогти аграрію побудувати комплексну систему захисту зможуть спеціалісти Групи компаній UKRAVIT, які на сьогоднішній день присутні по всій території України. Регіональні представники  знають особливості різних регіонів і допоможуть керівнику або агроному господарства визначити та підібрати препарати. У період вегетації наші спеціалісти здійснюють спільно з агрономами господарств огляд та моніторинг полів, корекцію систем захисту.

Довідка: UKRAVIT  – найбільша агрохімічна українська компанія, яка виробляє понад 135 препаратів: ЗЗР, добрива з мікроелементами, засоби для знищення гризунів та побутових комах. До складу корпорації входить «Фабрика агрохімікатів» (м. Черкаси).

З питань продажу та співпраці звертатися:
ТОВ «Укравіт Агро», м.Київ, вул.Дегтярівська, 25/1.
Гаряча лінія: 0 800 301 401

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zahystyty-vrozhaj-ozymoho-ripaku-porady-specialista
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати