Tempo950x100

Tempo300x100

Як заробляти на свинях

Як заробляти на свинях

Зараз поголів’я свиней в Україні налічує 6,67 млн ​​голів. Протягом року воно скорочувалося швидше, ніж кількість птиці та великої рогатої худоби. Експерти прогнозують, що на початок 2018 року поголів’я свиней в країні буде на рекордно низькій позначці за останні 10 років, пише landlord.ua.

Але, якщо у великих аграрних підприємствах поголів’я свиней скоротилося майже на 7%, а в  домогосподарствах — на 22%, то у фермерів навпаки спостерігалось зростання — на 1,68%, повідомляють в Pro-consulting.

Підвищений інтерес фермерів до розведення свиней пояснюється найбільшим рівнем рентабельності цієї галузі тваринництва. За останні п’ять років він становить 5,1%. У той же час, цей показник для виробництва м’яса ВРХ знаходиться на позначці -36,2%, птиці — 6,9%.

Крім того, фермерські господарства мобільніші і оперативніше реагують на зміни обстановки на ринку, ніж великі підприємства. З іншого боку, фермери мають можливість впроваджувати у себе передові технології, які недоступні для індивідуальних домоволодінь.

З урахуванням поточних тенденцій на ринку, фахівці Pro-Consulting розробили бізнес-план створення свиноферми на 1250 свиноматок, які здатні давати щорічний приріст поголів’я в 30 тис. свиней. Проект розрахований на семирічний період. Вкладені кошти окупляться з урахуванням дисконту вже менше ніж через 5 років (54,4 місяці). Рентабельність інвестицій в проект складає 104%. Кожен вкладений в ферму євро принесе інвестору 1,04 євро чистого прибутку.

«Таку ферму слід будувати в межах доступності кормової бази, а також зручності доставки свиней споживачам. При цьому слід уникати сіл, які підлягають в майбутньому знесенню або переселенню. За даними Мінагропроду, найбільша кількість поголів’я свиней в листопаді 2017 року була сконцентрована в Київській, Донецькій, Дніпропетровській, Львівській та Тернопільській областях», — зазначають в Pro-Consulting.

На фермі не передбачено обладнання лінії забою та первинної чи вторинної переробки свинини. Реалізація продукції ферми буде проводитися в живому вигляді шляхом самовивозу покупцем або доставки невеликих партій (до 10 голів) своїм транспортом. Тому для успішного розвитку такої ферми необхідно враховувати якість доріг та можливість вивозу тварин.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zaroblyaty-na-svynyah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати