Tempo950x100

Tempo300x100

Як заробляти на виробництві нішевих рослинних олій

Як заробляти на виробництві нішевих рослинних олій

Причину зростання ринку рослинної олії довго шукати не потрібно – це перманентне збільшення населення планети, яким потрібно харчуватися, пише Pro-Consulting. Багато хто, напевно, чув про не дуже корисну для організму пальмову олію. За рахунок дешевизни, ця олія стала улюбленим інгредієнтом кулінарів усього світу. У структурі світового виробництва пальмова олія займає найбільшу частку – 35%. На другому місці знаходиться соєва – 29%, потім йде рапсова – 15%, і лише на четвертому місці звична нам соняшникова олія – 9%.

А що ж корисні олії холодного віджиму, такі як горіхова, лляна, гірчична, гарбузова? У загальному обсязі виробництва вони практично не помітні. Разом з тим, нішеві олії дуже цінуються серед людей, що піклуються про своє здоров’я. Холодне пресування дозволяє максимально зберегти в продукті корисні речовини рослин. А оскільки такі олії значно дорожче, ніж традиційні, попит на них зосереджений на найбільш платоспроможних ринках, таких як ринок Євросоюзу.

В Україні вирощується багато олійних культур, але наші великі олійноекстракційні підприємства зосереджені в основному на соняшниковій. У них давно налагоджено виробництво, канали збуту, і їм немає потреби освоювати холодний метод віджиму з нішевих культур. Тому насіння гарбуза, льону, гірчиці, плоди волоського горіха, що збираються в вітчизняних господарствах, експортуються в сирому вигляді і переробляються вже за кордоном.

Так чому б не налагодити виробництво нішевих олій в Україні? Використання вітчизняної сировини, закупівельні ціни на яку стримуються експортними митами, допоможе отримати порівняно низьку собівартість виробництва та встановити конкурентну відпускну ціну.

Бізнес-план підприємства, підготовлений аналітиками Pro-Consulting, передбачає випуск чотирьох згадуваних вище типів рослинних олій: горіхової, лляної, гірчичної і гарбузової. При цьому буде використовуватися технологія однократного холодного пресування. Олія, отримана таким способом, повністю зберігає всі природні корисні властивості рослин і може використовуватися навіть в лікувальних цілях. Для забезпечення максимальної якості продукту буде закуповуватися свіжа кондиційна сировина, тому виробництво планується запускати безпосередньо після збору врожаю на три місяці – з жовтня по грудень.

В результаті проведених в рамках бізнес-плану розрахунків, рентабельність продажів заводу оцінюється на рівні 27,5%. Іншими словами, кожен долар доходу буде приносити підприємству 27,5 центів чистого прибутку.

Перегляди: 43
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zaroblyaty-na-vyrobnyctvi-nishevyh-roslynnyh-olij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати