Tempo950x100

Tempo300x100

Як заробляти на вирощуванні лаванди

Як заробляти на вирощуванні лаванди

Однією з таких трав є лаванда, і з неї отримують цінну лавандову олію. Кілограм такого масла коштує від 100 до 270 доларів, а його всесвітній ринок щорічно зростає на 6,5%. Якщо в 2016 році його грошовий еквівалент оцінювався в $ 76 млн, то до 2024 року прогнозується вже $ 124,2 млн.

Про це повідомляє Pro-Consulting.

На нашому континенті великі лавандові плантації можна зустріти у французькому Провансі, в Англії, Росії. Лідером з виробництва масла з цієї трави є Болгарія. В Україні також вирощується лаванда, але з втратою Криму, де були основні посадки, дана галузь прийшла до занепаду. Залишилися лише невеликі ділянки по 0,5-1 га в інших регіонах. Таким чином, ніша вирощування лаванди в нашій країні виявилася вільна, і в ній можна створити рентабельне господарство з гарними перспективами розвитку.

Аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план такого агропідприємства. Він передбачає вирощування лаванди на площі в один гектар. Для реалізації проекту необхідно вибрати ділянку з відповідними грунтово-кліматичними умовами для росту цієї теплолюбної рослини. З цією метою цілком підійдуть південні регіони нашої країни.

Посадкова кампанія лаванди починається з жовтня. На її проведення необхідно 19,1% від загального обсягу фінансування. Найбільша стаття витрат – управління персоналом, вона складе 57% від загальної суми.

Всього на створення підприємства з вирощування лаванди потрібно $ 73 тис., А окупляться вони менш ніж за два роки, точніше за 19,8 місяців з урахуванням дисконту.

Бізнес, заснований на вирощуванні лаванди, можна буде в подальшому розширити шляхом додавання потужностей з її переробки. З урожаю даної трави, зібраної на одному гектарі, виходить 60-70 кг ефірного масла плюс побічний продукт – лавандова вода. А це вже набагато більший рівень доходів.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zaroblyaty-na-vyroshchuvanni-lavandy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати