Tempo950x100

Tempo300x100

Як заробити чверть мільйона за сезон: бізнес на шавлії, м’яті, мелісі

Як заробити чверть мільйона за сезон: бізнес на шавлії, м’яті, мелісі

Про це пише expres.ua.

“Найбільші площі займають розторопша плямиста, ромашка лікарська, ехінацея пурпурова, м’ята перцева, шавлія лікарська, череда трироздільна, валеріана лікарська, алтея лікарська, чебрець звичайний, меліса лікарська, котяча м’ята справжня, нагідки лікарські, материнка звичайна,— розповідає “Експресу” Назар Приведенюк, завідувач відділу Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААНУ.

Вирощування  лыкарських рослин — високоприбуткова справа. Зі  сотки, наприклад, можна зібрати 20 — 35 кілограмів коренів валеріани (при вартості 90 — 120 гривень за кілограм),  30 — 40 — трави ехінацеї (12 — 15 гривень за кілограм),  15 — 20 — коренів ехінацеї (130 — 190 гривень за кілограм), 40 — 60 — трави череди (18 — 21 гривня за кілограм), 30 — 40 — трави алтеї (15 — 20 гривень за кілограм) та 20 — 25 кілограмів коренів цієї рослини (35 — 50 гривень за кілограм). 

Тобто з гектара поля щороку можна збирати сировину, що коштуватиме від 50 тисяч (0,5 тонни квітів ромашки) до 300 тисяч гривень (3,5 тонни сухого кореня валеріани).  Витрати можуть становити до 25 тисяч гривень у вирощуванні ромашки та 170 тисяч — якщо культивувати валеріану. 

Із залученням засобів малої механізації одна сім’я може доглядати від 0,5 до 2 гектарів лікарських рослин та отримувати від 30 до 250 тисяч гривень чистого прибутку щороку, залежно від того, які культури вирощує.  А якщо використовувати краплинне зрошення, то термін вирощування, скажімо, ехінацеї пурпурової з двох років скорочується до одного.

Найбільші споживачі лікарської рослинної сировини — фармацевтичні компанії. Також лікарські рослини використовують у виробництві косметичних засобів та продуктів харчування. Значну частину сировини закуповують виробники чаїв з лікарських рослин. Набуває популярності використання лікарських рослин у ветеринарії та для годівлі тварин як харчової добавки. Велику частину сировини закуповують трейдери. Після обробки (подрібненням, просіюванням, відділенням пилу та домішок) її експортують.

Є в Україні великі підприємства, що займаються вирощуванням лікарських рослин. Цю сировину експортують до Німеччини, Польщі, США та інших країн. Та все ж велику частину згаданих рослин вирощує та заготовляє населенням. Україна експортує понад 3 тисячі тонн лікарської рослинної сировини та близько 2 тисячі тонн споживає сама.

Перегляди: 70
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zarobyty-chvert-miljona-za-sezon-biznes-na-shavliyi-myati-melisi
Like
Цікаво
1
Подобається
1
Сумно
Нічого сказати