Tempo950x100

Tempo300x100

Як заробити на випіканні хліба і кексів

Як заробити на випіканні хліба і кексів

Зростаючий інтерес до здорового способу життя стимулює активний розвиток супутніх галузей: в Україні активно відкриваються пекарні і кондитерські, що пропонують людям оригінальні вироби.

“Сегодня” вивчила перспективи запуску міні-пекарні в Києві.

 

Бізнес-план міні-пекарні

1. Опис проекту

Відкриваємо в Києві міні-пекарню “Ситий пан”. Запропонуємо клієнтам смачні булочки, хліб, кекси, багети за унікальною власною рецептурою (всього близько 30 найменувань). Ще в пекарні можна буде випити чашку кави або чаю, для цих цілей розмістимо 5-6 посадочних місць. Придбати хліб можна буде з асортименту в наявності або, як варіант, вибрати хліб під замовлення з каталогу і дочекатися його приготування. Очікуємо, що нашими клієнтами виявляться сім’ї, люди старшого віку і молодь, адже асортимент буде на будь-який смак. За розрахунками, якщо щодня 130 клієнтів придбають продукції на середній чек в 60 грн, витрати окупляться за півроку.

2. Маркетинг, реклама
Створимо сайт-візитку, де буде фото нашого об’єкта, асортимент продукції з цінами, адреса і контакти. Ці дані дозволять швидко знайти нашу пекарню. На створення сайту, а також оплату річного домену та хостингу знадобиться 8-10 тис. грн. Також будемо популяризувати наш об’єкт в соцмережах: створимо сторінки і будемо постити акції, фотозвіти та цікаві новини по темі. На рекламні завдання (штендер, вивіска, візитки, флаєри та іншу продукцію закладемо до 10 тис. грн. Будемо цю продукцію роздавати людям в точках, неподалік від міні-пекарні.

ВСЬОГО: на старті 20 тис. грн і 1000 грн в місяць.

3. Стартовий капітал

Вирішуємо оргпитання. Орендуємо приміщення з хорошим капремонтом (електрична розводка, санвузли, підлоги, рівні стіни і т. д.) і зробимо в ньому косметичний ремонт. Бажано, щоб це було колишнє кафе, так як там вже будуть встановлені мийка, витяжка, столи і т. д. У такому випадку нам залишиться пофарбувати стіни і зонувати приміщення на сектор продажу хлібобулочних виробів та невеликого кафетерію на 5-6 місць. В такому випадку на косметичний ремонт і покупку меблів (вітрини, полки, місце для продавця-касира), столики, стільці і т. д.) закладемо 120 тис. грн.

Додатково потрібно буде витратитися на спеціальне обладнання і посуд: холодильники, печі, шафу, тістоміс, кухкомбайни, кавоварку, чайник, мікрохвильову піч, сковорідки, каструлі, ножі, обробні дошки, тарілки, кружки і т. д. Можна заощадити, якщо придбати товари б/в. На ці цілі закладемо 160 тис. грн.

Ще близько 80 тис. грн знадобиться на покупку пари-трійки ноутбуків, мобілок, сейфа, МФУ, касового апарату, канцтоварів. Для установки сигналізації, відеокамери, тривожної кнопки знадобиться 20-30 тис. грн. Крім того, потрібно закласти близько 50 тис. грн на закупівлю початкового об’єму інгредієнтів – щоб цих коштів вистачило навіть при зростанні потоку клієнтів.

ВСЬОГО: на старті 440 тис. грн.

4. Поточні витрати

За оренду приміщення (80 кв. м) на Позняках заплатимо 24 тис. грн. На оплату ЖКП, мобзв’язку, інтернету, сигналізації закладемо 6-8 тис. грн (для зими). Якщо говорити про команду, знадобляться 2 продавця-касира, працюватимуть через день (ставка – 500 грн / зміна), і 4 пекаря-кондитера з функціями технологів, які будуть працювати по двоє в зміні через день (800 грн / зміна). Також знадобиться прибиральниця (4000 грн) і бухгалтер (8000 грн). Власник бізнесу буде адміністратором (10 тис. грн), його завдання – працювати з постачальниками, контролювати якість продукції і управляти сайтом. На поточні витрати (канцтовари, миючі, обслуговування техніки) закладемо 8-10 тис. грн. Також для старту закладемо підтримку продуктових запасів (20-30 тис. грн).

ВСЬОГО: 157 тис. грн.

5. Окупність проекту

За оцінками експертів, націнка на хлібобулочних виробах може становити від 30% до 200%, залежно від сорту і популярності вироби. Наші хлібобулочні вироби будуть відрізнятися за вагою: наприклад, цеглинка хліба затягне 400 г, а булочка (з корицею, родзинками і т. д.) – всього 100 г. На старті будемо встановлювати на них мінімальну націнку і випікати невеликі обсяги продукції – до 70 -100 кг в день. Таким чином, щоденний асортимент з 10-30 найменувань фактично складе 300-400 готових виробів різних сортів. У перспективі, виходячи з потоку клієнтів, можна буде нарощувати обсяги виробництва, а при необхідності – докуповувати обладнання.
Припустимо, що середній чек покупки клієнта становить близько 60 грн. Якщо щодня до нас будуть заходити 130 осіб, щомісяця ми зможемо заробити 234 тис. грн. Мінусуємо поточні (157 тис.) і рекламні (1000 грн) витрати (всього 158 тис. грн), залишається 76 тис. грн. З урахуванням стартових (440 тис.) і маркетингових (20 тис.) витрат (всього 460 тис. грн) наш проект окупиться за півроку.

Обираємо оптимальну стратегію

Життєздатність нашого бізнес-плану ми попросили проаналізувати співзасновника Beauty Business School Олександра Дзуся. Він, вивчивши нашу стратегію по запуску власного бізнесу, знайшов в ній як переваги, так і недоліки. Так, експерт оцінив можливість вибору в новій міні-пекарні хліба під замовлення, щоб дочекатися його приготування.
При цьому експерт вважає, що 80 кв. м приміщення в оренду – це для формату “міні” забагато: “Для 5-6 посадочних місць клієнтів, стійки, кухні та санвузла, можна стартувати і з 30-40 кв. м. На ринку є приклади схожих форматів, де бізнес розміщується на 25-30 кв. м”.

Розкрутка проекту – окрема тема: Олександр Дзус вважає, що в бізнес-плані варто врахувати додатково 20-40 тис. грн на маркетингові витрати: необхідно заплатити за вивіску, брендування стійки продажів, розробку внутрішнього і зовнішнього дизайну точки і т. д.

Що стосується розрахунку окупності пекарні, то в цьому моменті потрібно враховувати, що в точці не вийде відразу реалізовувати велику кількість хлібобулочних виробів, попереджає експерт: “Будь-якому бізнесу потрібен час “на розкачку”. Тому варто накинути ще 2-3 місяці на окупність – при умови правильно обраного місця і грамотно налагоджених бізнес-процесів”, – уточнює Дзус.
 

Працюємо в легальному полі

Ще до бізнес-старту підприємець повинен оформити всі дозволи. Тому партнер Адвокатського об’єднання “А.Д.ХОК” Олександр Іванишин допоміг розібратися, які інстанції потрібно відвідати перед запуском міні-пекарні.
Далі – вибір системи оподаткування. Заявку про застосування спрощеної системи оподаткування потрібно оформити в податковій за місцем реєстрації підприємства. При цьому важливо врахувати, що в міні-пекарні йде виробництво і реалізація продуктів харчування, тому треба провести держреєстрацію потужностей оператором ринку харчових продуктів в Держпродспоживслужбі.
Відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства (і міні-пекарень) потрібно узгоджувати з органами місцевого самоврядування та установами ДержСЕС. Ще потрібно отримати в Держпродспоживслужбі висновки держсанітарно-епідеміологічної експертизи на приміщення пекарні.

А працівники, зайняті в ресторанному господарстві, повинні проходити медобстеження.

І, звичайно, потрібно отримати дозволи в Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Щоб хлібний бізнес став успішним, бажано стежити за світовими трендами.

Міні-пекарню можна запустити по франшизі або самостійно. Купівля франшизи обходиться від 7-10 тис. доларів.
При цьому можна організувати бізнес-модель і за іншим сценарієм: спочатку можна вкластися в цех неподалік від міста або в спальному районі, а потім – розвивати логістику, поставляючи продукцію в магазинчики або відкриваючи невеликі пекарні-кав’ярні.

 

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zarobyty-na-vypikanni-hliba-i-keksiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати