Tempo950x100

Tempo300x100

Як збільшити валове виробництво молока на одну дійну корову

Як збільшити валове виробництво молока на одну дійну корову

Так відбувається не тільки за рахунок приватного сектору, а й – молочнотоварного виробництва. Деякі ферми закриваються, деякі відкриваються, але все ж таки кількість великої рогатої худоби знижується.

Про додаткове джерело прибутку молочної ферми та інструмент створення ефективного поголів’я поінформував керівник Української голштинської асоціації (УГА) Ігор Присяжнюк, повідомляє прес-служба АВМ.

«При такому зниженні, як би це дивно не виглядало – збільшується валове виробництво молока на одну дійну корову та його якість. Це означає, що ми еволюційно переходимо на більш новий і правильний етап розвитку. Через такі етапи пройшли всі європейські країни», – говорить Ігор Присяжнюк.

За його інформацією, в Україні немає бажаного підвищення продуктивності ВРХ через зниження. Однак, якщо подивитися на досвід країн Європи, в них крива зниження поголів’я була прямо пропорційна збільшенню продуктивності.

«У нас так не відбувається. Сильно зменшується поголів’я та повільно йде покращення продуктивності. Як представник генетичної галузі вбачаю проблему у неефективних тваринах, які погано розкривають свій генетичний потенціал. Наприклад, ми хочемо отримати 8 тонн на добу, а отримуєте лише 5 тонн. І виходить, що кількість тварин знижується, а ефективність не підвищується. Поки в Україні недостатньо високоефективних тварин», – зазначив він.

Керівник УГА підкреслив: «Саме тому, для прориву, основною метою стала популяризація сексованої сперми. Сексована сперма дуже дорога і в порівнянні зі звичайною коштує втричі дорожче, тому не всі фермери її використовують. Але ця думка – сумнівна. В першу чергу це відбувається через недостатню кваліфікацію техніків штучного запліднення».

Ігор Присяжнюк виділив переваги використання саме сексованої сперми під час запліднювання:

· по-перше, використовується лише на телицях парувального віку і тільки один раз;

· по-друге, економічно обґрунтоване використання;

· по-третє, при запліднюванні 100 телиць та використанні додаткових збуджувачів, 80 із них будуть тільними.

«Таким чином збільшуємо обсяг телиць. Фінансово ж, за моїми підрахунками, використання сексованої сперми є дуже перспективним та дозволить заробляти кошти нашим аграріям. Саме ці підрахунки я покажу під час Молочного конгресу-2018 та поясню, в чому ж переваги її використання», – розповів він.

«Виходячи з цього господарство отримує велику кількість телиць. Це потрібно тому що у нас є великий вибір покращити поголів’я. Так, власник може відібрати кращих телиць для ремонту свого стада, а інших продати», – сказав керівник УГА.

За прикладом, що навів Ігор Присяжнюк – середньостатистичне господарство з 500 дійного стада може збільшити річний об’єм продаж до 100 нетелів. А вартість одного нетеля становить близько 1 500 доларів США.

«У масштабі України я бачу наступні переваги: можливості розвитку малих та середніх молочнотоварних ферм, відкритість ринку, розвиток генетичного потенціалу, а на перспективу покращення не лише кількості надоїв, а й якості молока», – підкреслив він.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zbilshyty-valove-vyrobnyctvo-moloka-na-odnu-dijnu-korovu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати