Tempo950x100

Tempo300x100

Як зміняться ціни на продукти харчування до літа

Як зміняться ціни на продукти харчування до літа

З початку весни ціни на продукти харчування почали рухатися в різні боки. Багато видів сільськогосподарської продукції продовжили дорожчати, але разом з тим на ряд товарів ціни знижувалися. Про це пише “Сегодня”.

Ціни на овочі розбіглися врізнобіч

Так, за даними оптового ринку “Шувар”, за останній місяць найбільше подорожчали білокачанна капуста і огірки – на 50%. Капуста – з 5 до 7,5 грн за кілограм в оптових цінах, огірки – з 40 до 61,6 грн.

Більше ніж на 40% піднялися й ціни на моркву (в опті – в середньому з 6,5 до 9,5 грн), більш ніж на 20% – на помідори (на сорт “чері” – з 75 до 92 грн) і зелена цибуля (з 75 до 92 грн за кіло), приблизно на 15% – на буряк і цибулю (з 7,5 до 8,5 і з 4,2 до 5 грн відповідно).

У той же час багато овочів в березні подешевшали. Наприклад, баклажани – майже вдвічі (з 73,7 до 50 грн / кг), солодкий перець – на чверть (з 81,2 до 62,5 грн). Ціни на часник впали з 52,5 до 50 грн, на пекінську капусту – з 16 до 14 грн. Зауважимо, що ці овочі у нас в основному імпортні.

Кілька гривень втратили також в ціні деякі українські “дари землі”. Такі, як гарбуз (подешевшав в середньому з 13 до 11,5 грн) і чорна редька (з 7,5 до 6 грн). В останній місяць дещо знижувалися і ціни на картоплю (впали з 4,7 до 4 грн в опті).

На більшість імпортних фруктів ціни також знижуються. Так, за останній місяць груші на оптовому ринку “Шувар” подешевшали з 42,5 до 30 грн, банани – з 42 до 34 грн, мандарини – з 40 до 35 грн, грейпфрути – з 32,5 до 29,5 грн, ківі – з 45 до 43 грн, лимони – з 39,5 до 38 грн.

А ось ціни на яблука коливаються. Наприклад, “Айдаред” подешевшало з 16,5 до 14 грн, “Голден” – з 18,7 до 18 грн. А ось сорт “Симиренко” подорожчав з 15 до 15,5 грн, “Чемпіон” – з 17 до 18 грн.

Незважаючи на торішній неврожай, українські яблука на початку зими коштували дешевше, ніж польські. Однак потім почали рости в ціні і сьогодні вже зрівнялися за вартістю з польськими. Тому в Україну повезли польський імпорт, і це дещо пригальмувало зростання цін “, пояснює керівник департаменту “Маркетинг-аналітика” компанії “Шувар” Тетяна Гетьман.

“Багато торгових мереж навіть віддають перевагу польській продукції, тому що вона якісна, однорідна, з нею менше проблем і завжди можна замовити необхідну кількість”, – розповідає експерт.

Білкова продукція не дешевшає

Якщо говорити про м’ясо, то ціни на яловичину і телятину за останній місяць мало змінилися. Наприклад, вирізка та гуляш як коштували на початку березня 260 і 100 грн відповідно, так і коштують на початку квітня. Однак протягом місяця спостерігалися як періоди подорожчання, так і зниження цін. Яловича лопатка подешевшала з 144 до 137,5 грн в середньому, а ось ошийок подорожчав з 100 до 120 грн.

Зате свинина за цінами вже наздоганяє яловичину. А деякі її види навіть переганяють. Так, свиняча вирізка подорожчала за місяць з 125 до 134 грн, лопатка – з 82,5 до 91,5 грн, гуляш – з 81 до 89,5 грн. Свинячий ошийок подорожчав з 119 до 129 грн і обігнав за ціною яловичий ошийок, який коштує в середньому 120 грн.

А ось якщо дивитися за результатами перших трьох місяців 2018 року, свинина не сильно виросла в ціні, тому що були і періоди здешевлення. А ось яловичина подорожчала майже на 17 грн. Хоча в березні зростання цін на цей вид м’яса сповільнилося, середня ціна змінилася всього на пару гривень.

Добре, хоч ціни на птицю стабільні. Так, куряча задня чверть – сьогодні в опті коштує 46,9 грн, філе – 86,4 грн. Індиче філе – 130 грн, задня частина – 75 грн. Точно такими ж були середні оптові ціни на “Шуварі” і місяць тому.

Риба за місяць подорожчала менш ніж на 10%. Наприклад, хек морожений – з 71 до 74,5 грн, мойва – з 36,5 до 38 грн за кіло. Філе минтаю коштує, як і місяць тому, 61,5 грн.

Молочні продукти, яким обіцяли зниження ціни, поки його, на жаль, не демонструють. Так, молоко залишилося на колишньому рівні, кефір на “Шуварі” подорожчав з 20 до 21 грн, вершкове масло – з 120 до 140 грн. 15% сметана також підросла в ціні (з 14,5 до 17,5 грн за 450-грамову упаковку), а ось 20% – коштує, як і раніше: в середньому 20 грн за 450 г. А ось сири або залишилися на колишньому рівні, або незначно подешевшали.

Імпорт збиває зростання цін на українські овочі

Експертів аграрного ринку попросили спрогнозувати, як будуть змінюватися ціни на продукти харчування до кінця весни.

“Я думаю, до кінця квітня і в травні овочі ще дорожчатимуть. Одна з основних причин в тому, що в минулому році в Україні значно скоротилося виробництво овочів. Тому запасів української продукції на сьогодні вже мало, ми збільшуємо імпорт, а ціна на овочі з-за кордону прив’язана до долара, плюс витрати на транспортування впливають на ціни. Тому, поки не з’явиться українська продукція нового врожаю, ціни будуть рости “, – говорить Неля Онищенко, аналітик Української аграрної конфедерації.

А в нинішньому році перший український урожай з’явиться трохи пізніше звичайного.

“Холодний березень не дозволив вчасно висадити ранню капусту. Через це українська капуста масово буде продаватися тільки з початку травня, а до тих пір стара може ще подорожчати”, – попереджає Неля Онищенко.

А ось Тетяна Гетьман каже, що перша рання капуста – поки македонська – вже надійшла в продаж. І коштує практично стільки ж, скільки і в минулому році – 30 грн/кг.

“З українською капустою цього року є суттєвий нюанс. При гарній погоді, з поступовим потеплінням, зазвичай на ринок спочатку виходить Закарпаття зі своєю капустою, а через пару тижнів – Херсон. Але в цьому році сезон затримується, через березневі заморозки українські фермери вийдуть на ринок трохи пізніше звичайного і одночасно. Так що перша українська капуста – дуже невелика кількість – з’явиться на прилавках приблизно в першій декаді травня. А масовий продаж почнеться тільки з другої половини травня. І ось тоді очікується суттєве падіння ціни на ранню капусту, тому на ринок вийдуть одночасно виробники з Закарпаття та Херсона “, – пояснює аналітик. В цілому Тетяна Гетьман також прогнозує невелике зростання на овочі до нового врожаю, але каже, що імпорт не дозволить цінам піднятися дуже високо.

“По овочам можливе зростання цін. Але не думаю, що воно буде великим. Наприклад, за останній тиждень, перший тиждень квітня, тільки капуста зросла в ціні. Морква тримається на одному рівні, а буряк навіть трохи дешевшає за рахунок того, що до нас зайшов дешевий польський продукт.

Взагалі, як тільки в Україні починають сильно зростати ціни на овочі, збільшується імпорт. А в Європі і на світовому ринку ціни зараз практично такі ж, як на українські овочі. Так було по буряках, зараз така ж картина спостерігається по ріпчастій цибулі і по капусті. Ціни на цибулю взагалі стали великим розчаруванням для українських фермерів. Вони тримали цибулю до квітня, але зростання цін так і не відбулося “, – говорить Тетяна Гетьман.

Однак картопля навряд чи буде дорожчати.

“Якщо цибулю у нас в основному вирощують великі виробники, то картоплю – дрібні фермери і приватні особи. І в кризу під картоплю люди зазвичай відводять великі площі. Під час останньої кризи посівні площі під картоплю істотно збільшилися, і в країні її багато. Великі виробники навіть скорочують виробництво картоплі третій рік поспіль. Але на ціни це не впливає. Картопля в цьому році практично така ж за ціною, як і в минулому “, – говорить Тетяна Гетьман.

Ціни на фрукти впадуть з появою першої полуниці

Як тільки з’являються перші ягоди, полуниця, споживання яблук різко падає, каже Тетяна Гетьман. А разом з ним – і ціни. За прогнозами аналітика аграрного ринку, перша українська полуниця з’явиться в продажу вже в середині травня.

До цього часу українську ціну на яблука будуть формувати польські ціни, а також курс долара. Але якщо істотного зміцнення долара експерти не прогнозують, то зниження запасів яблук може викликати ще деяке зростання цін.

Свіже м’ясо з Білорусі залежить від долара

“Я думаю, на яловичину ціна до кінця весни ще трохи підніметься. Україна реагує на тенденції міжнародних ринків, а там ціни показують невелике зростання. Наші ціни залежать від імпортних, зокрема, тому, що поголів’я худоби у нас рік у рік зменшується і ми збільшуємо імпорт, особливо взимку. Причому в цьому році ми стали завозити набагато більше, ніж раніше. Наприклад, якщо порівнювати імпорт по м’ясу в цьому році і в минулому, то по свіжому м’ясу він виріс практично в 2 рази, а по морозиву – відсотків на 20 “, – говорить Неля Онищенко.

Тобто взимку, навіть якщо ми купуємо свіже м’ясо, з великою часткою ймовірності можна говорити про те, що це м’ясо імпортне. Але їде воно до нас не здалеку. Зокрема, багато яловичини Україна імпортує з Білорусі, каже аналітик.

Ціни на м’ясо після Пасхи можуть також піднятися через те, що після посту різко збільшується попит на яловичину і свинину. Так відбувається щороку, нагадує Тетяна Гетьман.

Молоко буде “коливатися” до липня

“Ціна на молоко останнім часом практично не змінювалася. Ті зміни цін, які ми спостерігаємо, на 50 копійок – 1 гривню, можна, скоріше, назвати коливаннями. Молоко – це сезонний продукт, і навесні воно повинно падати в ціні. Але за рахунок того, що у нас на ціну впливають і інші фактори – піднімається зарплата, наприклад, – я не думаю, що цієї весни молокопродукти сильно впадуть в ціні “, – говорить Неля Онищенко.

А ось влітку ціни, швидше за все, виростуть, прогнозує експерт. Це може статися у зв’язку з вступом в силу закону про заборону купувати молоко у населення.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zminyatsya-ciny-na-produkty-harchuvannya-do-lita
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати