Як змінилася ціна на курячі яйця

Як змінилася ціна на курячі яйця

Таким спостереженням поділився Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, пише agroday.com.ua.

«Суттєве зростання цін на яйця почався з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася на 7-10 гривень за 10 штук. Зараз середня ціна по Україні — 26 гривень за десяток», — зазначив експерт.

[[{“fid”:”369769″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Разом з тим, за спостереженнями «Інфо-Шувар», оптові ціни продажу українських яєць зросли ще більше. Якщо станом на 14 травня 2018 року столові яйця першої категорії продають по 24 грн за десяток, то рік тому — в середньому по 8 грн.
Пендзин констатує, що за рік подорожчала вся продуктова корзина. Однак варто зазначити, що це зростання менш значне — лише 17%. У тому числі, м’ясо подорожчало на 26%, молоко — на 17%, фрукти — на 23%, овочі — на 32%, алкоголь — на 20%, хліб — на 18%.

«Це при тому, що ціни на комунальні послуги практично не змінювалися. Як і вартість газу та електроенергії. А от ціни продукти «рвонули» вгору», — резюмував Пендзин.

Нагадаємо, через різке подорожчання яєць виробників раніше запідозрили у ціновій змові. Починаючи з січня вартість яєць замість очікуваного падіння продемонструвала ще більший ріст.

В Асоціації постачальників торговельних мереж вважають, що цим питанням має зайнятися Антимонопольний комітет. Схоже, що так і буде. За підсумками 2017 року, результати дослідження ринку, проведеного АМКУ, показали, що його структура близька до олігополії. Майже 47% ринку займають всього три виробники: «Авангард», «Овостар» та «Інтер-Агросистеми». Виходячи з цінових коливань на ринку, АМКУ вирішила поспостерігати за ним ще рік — аби переконатися, чи дотримується законодавство про захист економічної конкуренції.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zminylasya-cina-na-kuryachi-yajcya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати