Tempo950x100

Tempo300x100

Як змінилася ціна на курячі яйця

Як змінилася ціна на курячі яйця

Таким спостереженням поділився Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, пише agroday.com.ua.

«Суттєве зростання цін на яйця почався з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася на 7-10 гривень за 10 штук. Зараз середня ціна по Україні — 26 гривень за десяток», — зазначив експерт.

[[{“fid”:”369769″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Разом з тим, за спостереженнями «Інфо-Шувар», оптові ціни продажу українських яєць зросли ще більше. Якщо станом на 14 травня 2018 року столові яйця першої категорії продають по 24 грн за десяток, то рік тому — в середньому по 8 грн.
Пендзин констатує, що за рік подорожчала вся продуктова корзина. Однак варто зазначити, що це зростання менш значне — лише 17%. У тому числі, м’ясо подорожчало на 26%, молоко — на 17%, фрукти — на 23%, овочі — на 32%, алкоголь — на 20%, хліб — на 18%.

«Це при тому, що ціни на комунальні послуги практично не змінювалися. Як і вартість газу та електроенергії. А от ціни продукти «рвонули» вгору», — резюмував Пендзин.

Нагадаємо, через різке подорожчання яєць виробників раніше запідозрили у ціновій змові. Починаючи з січня вартість яєць замість очікуваного падіння продемонструвала ще більший ріст.

В Асоціації постачальників торговельних мереж вважають, що цим питанням має зайнятися Антимонопольний комітет. Схоже, що так і буде. За підсумками 2017 року, результати дослідження ринку, проведеного АМКУ, показали, що його структура близька до олігополії. Майже 47% ринку займають всього три виробники: «Авангард», «Овостар» та «Інтер-Агросистеми». Виходячи з цінових коливань на ринку, АМКУ вирішила поспостерігати за ним ще рік — аби переконатися, чи дотримується законодавство про захист економічної конкуренції.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zminylasya-cina-na-kuryachi-yajcya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати