Tempo950x100

Tempo300x100

Як зробити бізнес на равликах: експерти діляться секретами успіху

Як зробити бізнес на равликах: експерти діляться секретами успіху

Україна має сприятливий клімат для вирощування равликів, кращий, ніж у Польщі та Литві. А продаж молюсків є вигідною справою для експорту, оскільки попит на цих істот росте. Про це в інтерв’ю виданню «Агробізнес Сьогодні» розповіла власниця равликової ферми поблизу Вільнюса (Литва) Дайва Гірдзюшієне.

«Наша компанія є одним із найбільших виробників та експортерів равликів не тільки в Литві, але і у країнах Європи. Це наш сімейний бізнес. Ми вирощуємо равлики різновидів «Мюллер» (Helix Aspersa Muller) та Maxima (Helix Aspersa Maxima). І продаємо їх не тільки в Литві, але і в інших країнах Європейського Союзу. Також дружимо з фермами, розташованими в Франції, Бельгії, Іспанії, Італії, Португалії, Болгарії, Румунії, Хорватії, Польщі, Латвії», – розповідає Дайва.

Нині литовці хочуть налагодити співпрацю з українцями. Фермери переконують – равликовий бізнес вигідний – на молюсків завжди гарні ціни. Залежно від сорту кілограм можна продати від 2,5 євро до 4 євро.

«Початкові витрати – 1 т (або 200 000 шт.) дитячих равликів коштує €2 тис. Щоб виростити тонну, потрібно витратити на годування приблизно €1 тис. Мабуть, це все… Ну, звісно, слід також враховувати витрати на воду, електроенергію, заробітну плату працівників, податки. Навесні ви починаєте їх вирощувати, восени отримуєте маточне стадо», – розповіла Гірдзюшієне.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zrobyty-biznes-na-ravlykah-eksperty-dilyatsya-sekretamy-uspihu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати