Як зупинити масову міграцію українців з сіл і створити там робочі місця

Як зупинити масову міграцію українців з сіл і створити там робочі місця

Якщо об’єднати фінансування Держфонду регіонального розвитку (ДФРР), місцевої влади та ресурси об’єднаних територіальних громад (ОТГ), з’явиться можливість створювати робочі місця у сільській місцевості і українці перестануть звідти їхати.

Таку думку в коментарі ГолосUA висловив експерт з питань економічного розвитку сільських територій Василь Міракін.

«З сіл українці їдуть тому, що там немає роботи по їх спеціалізації. І ось коли я відкрив свою теплицю, то у мене було недоотримання врожаю близько 30% через непідготовленість працівників. Тоді я запропонував створити в Хмельницькому училищі №11 факультет для отримання професії майстра тепличного господарства. Ми отримали на цей проект 3 мільйона грн від ДФРР, 1 мільйон грн від Хмельницької міськради, і вже реалізуємо цей проект: набрана група студентів та 4 групи дорослих, які йдуть на перекваліфікацію. Чому тепличне господарство це перспективний напрям? В українському кліматі краще будувати не теплиці, а парники, де не потрібен спеціальний температурний штучний режим, але так можна забезпечити досить продукції для експорту», – сказав він.

Експерт також висловив думку, що місцеві власті можуть погодитися на ініціативу підприємців створити нові робочі місця в регіонах. Також підприємці можуть домовитися з місцевою владою про те, як і за рахунок якого фінансування розвивати в місцевих навчальних закладах навчання для агроспециалистов.

«Потрібно аргументувати і показувати факти, можна послатися на досвід тих регіонів, де подібні нововведення вже впроваджені. Потрібно створити опис проекту і пояснити, що цей проект буде на балансі громади», – зазначив В. Міракін.

В ході дискусії на «Освітньому форумі-2018: Співпраця школи і громади» засновник Українського аграрного ліцею, де підлітків навчають навичкам роботи в аграрному секторі, Андрій Дикун повідомив, що в 2018 році в Україні складно знайти фахівців для роботи в полі.

«Сьогодні ми зіткнулися з унікальною ситуацією – аграрії інвестують мільйони гривень на техніку, а працювати на ній нікому! З аграрних внз випускаються люди, які не бажають працювати в сільськогосподарському секторі, а тільки радіють диплому і не розуміють перспектив галузі. Щоб змінити ситуацію, ми вирішили почати освітній напрям. Наприклад, зараз переймаємо німецький і естонський досвід навчання механізаторів», – сказав він.

Перегляди: 13
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zupynyty-masovu-mihraciyu-ukrayinciv-z-sil-i-stvoryty-tam-robochi-miscya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати