Tempo950x100

Tempo300x100

Яка сума інвестицій для створення теплиці в Україні

Яка сума інвестицій для створення теплиці в Україні

Вартість створення полікарбонатних або позасезонних скляних теплиць може коливатися в межах від $ 1,5 до $ 4 млн, не враховуючи витрат на покупку або оренду землі.

Про це в коментарі ГолосUA заявили аналітики компанії Pro-Consulting.

«Україна – сільськогосподарська країна, що відрізняється високою врожайністю овочів і фруктів. Споживання свіжих овочів в нашій країні характеризується сезонністю. В середньому українець споживає 1 центнер овочів щорічно. У Європі цей показник в 1,6 рази вище, а лідером з тепличного виробництва є Нідерланди. У цій країні 60% теплиць відведені під вирощування квітів. У нашій же країні 79% теплиць відведені під вирощування овочів », – розповіли в компанії.

За словами аналітиків, до основних тенденцій тепличного виробництва в нашій країні відносяться: збільшення тепличних площ; збільшення врожайності продукції; модернізація використовуваних теплиць; активна робота по виведенню нових сортів; натуралізація вирощуваної продукції.

«Виходячи з викладених вище факторів, можна говорити про доцільність розвитку в Україні тепличного бізнесу. Якщо планується створити невелику сезонну теплицю, то приблизні інвестиції в проект складуть $ 50 за 1 кв. м. Доцільною є організація тепличного комплексу з крапельним зрошенням площею 100 кв. м. Полікарбонатні або позасезонні скляні теплиці можуть займати кілька гектарів землі. Полікарбонат більш надійний і довговічний, крім того, зведення подібної теплиці не вимагає фундаменту. Вартість такого проекту може коливатися в межах від $ 1,5 до $ 4 млн, не враховуючи витрат на покупку або оренду землі. Подібне розходження в цінах обумовлено можливостями комп’ютеризації комплексу та використання енергоефективного обладнання. Термін окупності залежить від складності самого проекту і може складати від 1 року до 3-6 років », – відзначили експерти.

У компанії додали, що перевага невеликих тепличних комплексів – відсутність необхідності оформлення дозвільних документів.

«Досить мати довідку про право власності на земельну ділянку. Для найму працівників необхідно зареєструвати ПП або іншу форму власності (наприклад, агропідприємство). Вибираючи регіон для майбутнього тепличного комплексу, варто орієнтуватися на варіант «південна частина країни, більш високі витрати на доставку», а не на «північна частина України, близько розташовані споживачі». Одну з ключових ролей при виборі локації майбутнього підприємства відіграють витрати на газ. Варто також враховувати можливості водопостачання, оскільки для поливу необхідно використовувати тільки чисту воду. Крім того, необхідно врахувати, що для вирощування помідорів важливий грунт, насичений мікроелементами.

Рентабельною є організація тепличного комплексу недалеко від великих міст, де показники споживання свіжих овочів високі. Збувати продукцію можна великим торговельним мережам, інтернет-магазинам продовольчих товарів, переробним підприємствам», – також зазначили експерти

Резюмуючи, аналітики підкреслили, що цілорічний ринок свіжих овочів в Україні тільки формується, а рівень задоволеного попиту не перевищує 50%.

«Якщо нове підприємство зможе стати надійним постачальником, воно гарантовано займе своє місце на цьому ринку», – заявили в компанії.

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaka-suma-investycij-dlya-stvorennya-teplyci-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати