Яка ситуація на українському молочному ринку

Яка ситуація на українському молочному ринку

Найбільшу проблему створюють складнощі з експортом сирних продуктів, які з’явилися нещодавно, пише infagro.com.ua.

Тепер значну частину сировини, яку раніше передбачалося використовувати для випуску цього товару, потрібно перенаправляти на сушку. Але з урахуванням нинішніх цін попиту на СЗМ і вершкове масло, сушити, наприклад, «колгоспне» молоко невигідно.

Є надія, що ближче до середини літа ситуація на світовому ринку позитивно скоригується і ціни на пропоновані Україною молочні продукти зміцняться. Аналітики прогнозують збільшення попиту на молокопродукти з боку багатьох країн-імпортерів на тлі значного подорожчання нафти (+ 28% до минулого року) і слабкого курсу долара США (мінімальний за три роки). У той же час, вони допускають, що ціни на молокопродукти зростуть лише в тому випадку, якщо світове виробництво молока збільшиться не більше, ніж на 1,5%. Так що ситуація на українському молочному ринку залежить в тому числі і від того, якою буде погода в Океанії, і чи збережуться нинішні песимістичні настрої європейських і американських фермерів.

Поки що вийти на рентабельність виробникам-експортерам молокопродуктів вкрай складно, адже для цього потрібно помітно знизити закупівельну ціну на молоко, що дуже непросто, у всякому разі, якщо справа стосується сировини сільгосппідприємств. Зараз вони обурюються більше звичайного, заявляючи про збитковість молочного тваринництва. Масла у вогонь підливають розрахунки аналітиків ФАО, які показують зниження УМІ (український молочний індекс) в квітні відразу на 13,3%.

В цілому прибутковість виробників молока за перші три місяці року виявилася на 8,2% меншою в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і заробітки аграріїв впали. Але ситуація ще далека від кризової, якщо врахувати, що в минулому році операційна рентабельність виробництва молока в багатьох господарствах досягала + 40%. Так що обурюватися сільгоспвиробникам навряд чи варто, тим більше, що молоко в другій половині літа, швидше за все, знову подорожчає.

 

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaka-sytuaciya-na-ukrayinskomu-molochnomu-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    Ефективність культиватора QX2 доведена роками

    Агрохолдинг МХП Косюка почав вирощувати овочі

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    БІЛЬШЕ НОВИН