Tempo950x100

Tempo300x100

Яка ситуація на українському молочному ринку

Яка ситуація на українському молочному ринку

Найбільшу проблему створюють складнощі з експортом сирних продуктів, які з’явилися нещодавно, пише infagro.com.ua.

Тепер значну частину сировини, яку раніше передбачалося використовувати для випуску цього товару, потрібно перенаправляти на сушку. Але з урахуванням нинішніх цін попиту на СЗМ і вершкове масло, сушити, наприклад, «колгоспне» молоко невигідно.

Є надія, що ближче до середини літа ситуація на світовому ринку позитивно скоригується і ціни на пропоновані Україною молочні продукти зміцняться. Аналітики прогнозують збільшення попиту на молокопродукти з боку багатьох країн-імпортерів на тлі значного подорожчання нафти (+ 28% до минулого року) і слабкого курсу долара США (мінімальний за три роки). У той же час, вони допускають, що ціни на молокопродукти зростуть лише в тому випадку, якщо світове виробництво молока збільшиться не більше, ніж на 1,5%. Так що ситуація на українському молочному ринку залежить в тому числі і від того, якою буде погода в Океанії, і чи збережуться нинішні песимістичні настрої європейських і американських фермерів.

Поки що вийти на рентабельність виробникам-експортерам молокопродуктів вкрай складно, адже для цього потрібно помітно знизити закупівельну ціну на молоко, що дуже непросто, у всякому разі, якщо справа стосується сировини сільгосппідприємств. Зараз вони обурюються більше звичайного, заявляючи про збитковість молочного тваринництва. Масла у вогонь підливають розрахунки аналітиків ФАО, які показують зниження УМІ (український молочний індекс) в квітні відразу на 13,3%.

В цілому прибутковість виробників молока за перші три місяці року виявилася на 8,2% меншою в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і заробітки аграріїв впали. Але ситуація ще далека від кризової, якщо врахувати, що в минулому році операційна рентабельність виробництва молока в багатьох господарствах досягала + 40%. Так що обурюватися сільгоспвиробникам навряд чи варто, тим більше, що молоко в другій половині літа, швидше за все, знову подорожчає.

 

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaka-sytuaciya-na-ukrayinskomu-molochnomu-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати