Tempo950x100

Tempo300x100

Які енергетичні культури придатні до вирощування на півдні України

Які енергетичні культури придатні до вирощування на півдні України

Однією з рослин, яка може бути використана для виготовлення біопалива є міскантус гігантський. Два кілограми рослини дають стільки ж тепла, як і кілограм вугілля. Це дійсно гігантський злак, висота якого сягає 2,5-3 м. Культура має безліч переваг при вирощуванні: багаторічність (10-40 років), висока урожайність (до 150 т/га), морозостійкість та зимостійкість, невибагливість до ґрунтів.

Читайте також: На Київщині вирощують енергетичну вербу, яка здатна подолати газову залежність

Цікавим джерелом для виготовлення біопалива на Півдні України можуть стати водорості. Морські та прісноводні водорості швидко ростуть, не потребують полів, а одноклітинний характер спрощує їх переробку в паливо. На біопаливо водорості перетворюють нагріваючи їх до 300°С та одночасно стискають. До того ж водорості можуть виробляти рослинну олію для виготовлення біодизеля та біонафту, яку можна перетворити на декілька видів пального. Технологія перероблення водоростей на біопаливо має подвійний екологічний ефект. Згідно з деякими джерелами, 0,4 га водоростей може давати від 5 до 10 тис. галонів нафти в рік, що робить водорості набагато більш продуктивними, ніж соя (50 галонів на 0,4 га), ріпак (від 110 до 145 галонів).

У виробництві біопалива може допомогти й зелена маса амаранту. Вчені з’ясували, що навіть з жому  амаранту можна отримати високоякісне біопаливо, а якщо змішати його з пивною дробиною або іншими малоцінними субстратами, то рівень змісту метану  в біогазі збільшується в 9-10 разів. Використання жому замість звичайної фітомаси, в якій присутні корисні речовини, робить цю рослину економічно ефективною. Дослідження, які були проведені науковцями Словацького сільськогосподарського університету показали, що амарант, який був вирощений на забрудненому полі, має високу схильність поглинати важкі метали з ґрунту.

За прогнозами експертів в найближчому майбутньому попит на фіто масу, в якості недорогого екологічно чистого джерела сировини для виробництва біопалива, збільшиться. Енергетичні культури є важливою складовою біоенергетичного сектора ЄС. Європейська біоенергетична асоціація (AEBIOM) оцінює сьогоднішній потенціал енергетичних культур в Євросоюзі на рівні 44-47 млн. тонн н.е./рік. Одна з цілей ЄС на 2020 рік досягти 138 млн. тонн н.е. біомаси у валовому кінцевому енергоспоживанні. Тому пошуки нових енергетичних культур стають важливим енергетичним завданням і для Півдня України, вважають фахівці.

Джерело: superagronom.com

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-enerhetychni-kultury-prydatni-do-vyroshchuvannya-na-pivdni-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати