Tempo950x100

Tempo300x100

Які області найбільше потерпають від агрорейдерства

Які області найбільше потерпають від агрорейдерства

Про це повідомила заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова, пише Укрінформ.

“Хотіла звернути увагу на досить важливу річ: внаслідок роботи антирейдерських штабів ми побачили, що не у всіх регіонах є проблеми агрорейдерства. Наприклад, західні та східні області взагалі не мають такої проблеми. Найбільше скупчення сільськогосподарських земель тільки в центральній частині України. Там дійсно маємо проблеми”, – сказала Сукманова.

Вона нагадала, що за ініціативи Міністерства юстиції з 15 серпня по всій України почали працювати антирейдерські штаби.

“Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів, вони працюватимуть до 15 листопада. Створення таких штабів було ініціативою міністерства. Звичайно, що вона не виникла просто так, був такий меседж від землевласників, від аграрних підприємств, від професійної спільноти, асоціацій. Нині наші представники в територіальних управліннях юстиції займають надактивну позицію у всіх засіданнях, консультаціях і тому подібне. І ми побачили, що це достатньо вдалий досвід”, – наголосила вона.

За словами Сукманової, антирейдерські штаби стали унікальним майданчиком. “Не державним органом, а дійсно майданчиком, де спілкуються всі представники державних органів, які навіть теоретично мають чи можуть взяти участь у вирішенні подібних питань. Це і юстиція, і МВС, і Держгеокадастр, і прокуратура. До того ж, штаби створені на базі облдержадміністрації. Усі ці перераховані органи беруть участь у засіданні штабів. І коли на засідання з проблемою приходить фермер чи селянин, МВС, Держгеокадастр чи юстиція не можуть переадресувати вирішення питання комусь іншому, бо ж всі разом беруть участь у засіданні штабу, а значить – спільно вирішують проблему”, – заявила вона.

Заступник міністра зауважила, що завдяки правоохоронним органам та оперативній роботі штабів вдалося запобігти виникненню будь-яких силових конфліктів.

За її словами, найпроблемнішими областями є Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська і Житомирська області.

“Але навіть у тих регіонах, де немає таких гострих питань, ми проводимо дуже корисну і важливу роботу. Наприклад, створили пересувні мобільні групи, які їздять по всій Україні, по всіх селах, по всіх районних центрах, і консультують людей. Цікаво, що зазвичай люди взагалі не звертаються з питаннями рейдерства. Приходять з дуже побутовими питаннями: як оформити земельну ділянку, спадщину, як отримати субсидію, одружитися чи розлучитися і тому подібне”, – розповіла вона.

Сукманова повідомила, що на адресу штабів надійшло по всій Україні близько 300 звернень стосовно нібито рейдерських захоплень. З них тільки близько третини містили ознаки рейдерства. В інших фіксувалися якісь порушення, конфліктні ситуації, спір між сусідами тощо, зазначила вона.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-oblasti-najbilshe-poterpayut-vid-ahrorejderstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати