Tempo950x100

Tempo300x100

Які овочі «борщового набору» принесли прибуток фермерам

Які овочі «борщового набору» принесли прибуток фермерам

Фахівці «Інфо-Шувар» вирішили підвести його перші підсумки. Однозначно оцінювати цей сезон не можна, власне кажучи, як і більшість попередніх.

По деяких позиціях заробити вдалось майже всім, а по деяких позиціях для перекупників та виробників фінансові результати навіть по однакових групах товарів були діаметрально протилежні. Слід також зазначити, що великий вплив на поведінку виробників і, тим більше, перекупників мали результати попереднього сезону, більшість до останнього, тобто, до квітня очікували зростання ціни. Дочекатись вдалось не всім, а більшість імпортерів, які теж планували заробити гроші на короткострокових поставках «борщу» з Польщі, понесли втрати саме через сезонне, але не тривале зростання ціни в квітні.

Отже, найбільший прибуток в цьому році отримали всі фермери, які професійно вирощували весь асортимент овочів «борщового набору». Невеличкий прибуток отримали навіть виробники картоплі, яка за весь період зберігання не тільки не подорожчала, а навпаки, знизилась в ціні на 5%. Але навіть ціна на рівні 3,5-4,0 грн/кг (0,11-0,13EUR/кг) станом на квітень 2018 року, гарантувала маржу тим фермерам, які змогли отримати задовільну врожайність і мінімізувати втрати на період зберігання. А от для перекупників картопляний сезон став поразкою, картопля протягом всього періоду зберігання не радувала позитивною ціновою динамікою, а в квітні, коли сховища почали розпродавати наявні обсяги, ціна навіть впала.

Розчаруванням для перекупників і виробників стала цибуля, на початку лютого вона почала дорожчати, але більшість операторів ринку стримували продажі до останнього, тому, коли замість чергового етапу зростання, в кінці березня ціни покотились вниз, продавці пережили справжній шок. За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках країни цибуля пропонується на 20% дешевше, ніж у вересні, коли тривала її заготівля на зберігання.

А от по коренеплодах та капусті ситуація дещо інша. Буряк цього сезону взагалі порадував фермерів, протягом всього періоду продажів він був помітно дорожчим, ніж в попередні роки. З листопада 2017 року по квітень 2018 року ціни на буряк зросли на 50%, гарантувавши заробіток насамперед виробникам і тим перекупникам, які змогли зберегти його з мінімальними втратами. Морква теж приємно здивувала і виробників і тих, хто зберігав її, за період зберігання вона подорожчала в 1,5 рази.

Слід зазначити, що у випадку з буряком та морквою, мова про заробіток йде виключно по продукції із задовільною якістю. Некондиційний буряк та морква сьогодні коштує майже стільки ж скільки і в період закладання в сховища, тобто, така продукція перекупникам обійшлась досить дорого.

Найбільш позитивні зміни в цінах, станом на кінець квітня 2018 року, були зафіксовані по білоголовій капусті. За останні два тижні вона дещо подешевшала завдяки збільшенню пропозиції з Польщі, але навіть за таких умов, сьогодні капуста коштує майже в 2 рази дорожче, ніж в листопаді 2017 року, коли її закладали в сховища.

Сезон однозначно не можна вважати задовільним для перекупників, які вирішили спрацювати за минулорічним сценарієм, тобто, дочекавшись зростання ціни в квітні, почали активно завозити моркву, буряк і капусту з Польщі. Період, коли можна було б заробити, обмежився 2 тижнями, а потім під тиском збільшення пропозиції, ціни дружньо просіли спочатку до рівня собівартості імпортної продукції, а потім навіть нижче.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-ovochi-borshchovoho-naboru-prynesly-prybutok-fermeram
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати