Tempo950x100

Tempo300x100

Які перспективи для України на глобальних аграрних ринках

Які перспективи для України на глобальних аграрних ринках

Про це заявив на конференції «Стратегії Експорту. Трейдинг та логістика», яку організувала компанія ProAgro Groupe, народний депутат, президент УАК Леонід Козаченко.

За рік в сфері АПК Україна  досягла таких значних результатів, які не змогла отримати  за попередні 10 років. Враховуючи цю сприятливу ситуацію, наша держава,  за різними оцінками, здатна  реалізувати  потенціал у виробництві  с/г продукції на третину, а експортний – на 20%.  

За словами Леоніда Козаченка, Україні  ще потрібно багато зробити, аби наблизитись до рівня Нідерландів,  які експортують продукції з доданою вартістю на понад 100 млрд доларів. При цьому наша країна ще не перетнула експортну позначку  в 20 млрд. Але нам є чим пишатись: Україна є найбільшим постачальником олії, ми на другому місці  в світовому рейтингу за експортом зерна, входимо до ТОП-5  за поставками ячменю та кукурудзи. Але, на жаль, ми експортуємо переважно сировину. Тому маємо більшу увагу сконцентрувати на виробництві продукції з більшою часткою доданої вартості. Для того, щоб зробити потужний стрибок на глобальні  ринки й потроїти  валове виробництво,  нам потрібні 70 млрд доларів інвестицій.  І тоді за 15 років ми вийдемо на показники у понад 120 млн тонн зерна, 8  млн тонн м’яса  й зможемо конкурувати з США за експортом зерна.

Утім,  на шляху до аграрного Олімпу перед Україною стоять виклики, які необхідно вирішувати на всіх рівнях. Серед них першу сходинку посідає брак інвестицій та незначна частка  фінансування банками вітчизняного аграрного сектору.  Серед інших проблем – корупція,  проблеми у логістичній сфері, з фіскальною політикою, питанням повернення ПДВ тощо. На думку Леоніда Козаченка, для стрімкого розвитку АПК Україні окрім імплементації в аграрний сектор технологій діджитал-фармінгу,  потрібно створити  Іпотечний банк, який міг би  надавати доступні кредити  під заставу понад 4 млн га с/г землі державної форми власності, яка має не встановленого користувача, а також унеможливити реалізацію корупційних схем у різних секторах економіки. Саме через корупцію логістика в Україні дорожче на 60%, ніж у США.  А це є значним ударом  по розвитку с/г експорту. Для того, щоб в Україні з’явилась приватна тяга на залізниці не лише у сфері вантажних, а й пасажирських перевезень, потрібно пройти через прийняття Закону України «Про залізничний транспорт», розроблений профільним комітетом, співавтором якого є Леонід Козаченко,  двох постанов КМУ та понад десяти підзаконних актів. І лише через 3 роки ми зможемо перейти на приватну тягу, хоча це можна було б зробити за місяць. На заваді цьому стають корупційні  схеми, паперова тяганина та   відсутність професіоналізму, переконаний Леонід Козаченко.

Джерело: ІЦ УАК

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-perspektyvy-dlya-ukrayiny-na-hlobalnyh-ahrarnyh-rynkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати