Tempo950x100

Tempo300x100

Які потенційні економічні збитки від передачі державних земель у власність громад

Які потенційні економічні збитки від передачі державних земель у власність громад

10 листопада на засіданні Національної ради реформ головою комітету з питань аграрної політики та земельних відносин – Олександром Бакуменком була озвучена ініціатива щодо передачі всіх державних земель за межами населених пунктів (не враховуючи 5-7% земель особливого призначення) об’єднаним територіальним громадам, а в регіонах, де ОТГ ще не створені, – районним адміністраціям.

Про це пише у своєму блозі на НВ Григорій Кукуруза, економіст IMF group of Ukraine

Про який ресурс йдеться?

На сьогодні у розпорядженні Держгеокадастру знаходиться 10,4 млн га сільськогосподарських земель. З яких – 7,4 млн га або майже 72% передано в користування державним підприємствам та науковим інститутам (наприклад, тільки земельний банк НААН становить 478 тис. га). Відповідно до Земельного Кодексу, земельні фонди даних установ можуть бути передані на місця тільки в разі їхньої ліквідації, про що мова поки не йде. А ось 28% або 3 млн га, які залишилися і які Держгеокадастр здає в оренду, як раз будуть віддані на відкуп місцевим васалам. Маю сміливість припустити, що мова йде про вилку в $280-450 млн щорічного тіньового доходу.

На чому грунтується дана оцінка? Згідно з постановою Кабміну №413, прийнятою в червні – мінімальна ставка орендної плати за лотами держ. земель повинна бути не нижчою за 8% їхньої нормативно-грошової оцінки. При цьому, оскільки всі торги по аукціонах прав оренди в обов’язковому порядку були переведені в електронну форму, що функціонує на платформі Blockchain і не допускає будь-яких зловживань, – за підсумками 9 місяців 2017-го року середня ставка оренди вже виросла до 14% від НДО.

Але постанова №413 стосується виключно земель державної форми власності, решта землі (включно з комунальною власністю, куди пропонується передати землі Держгеокадастру) регулюються Податковим кодексом, де мінімальна ставка оренди становить всього 0,3-1% (ставка орендної плати не може бути нижчою, ніж ставкв земельного податку). З огляду на, що середня нормативно-грошова оцінка 1 га сьогодні становить 31 тис. грн – легко розрахувати, що різницю в 8-13% (припустимо, що деяка частина земель все ж буде здаватися прозоро і середньозважена ставка оренди впаде не до межі в 1%, – а буде знаходитися в проміжку 1-6%) або (14% – (1-6%))*31 тис. грн*3 млн га = 280-450 млн. $ тепер будуть як раніше – заносити кешем головам ОТГ або районних адміністрацій. Фактично, передаючи держ. землі на місця, замість декларованої децентралізації ми, – навпаки знижуємо потенційні доходи місцевих бюджетів від здачі земель в оренду з 13 млрд грн до 1-5 млрд грн і переводимо різницю в тінь.

Проте,це лише частина потенційних економічних збитків від передачі державних земель у комунальну власність.

Основна проблема, вважай, в тому, що, позбавляючи Госгеокадастр землі, ми ризикуємо зірвати земельну реформу формату “рівності стартових можливостей”, яку передбачає урядовий законопроект і зіткнутися або з черговим продовженням мораторію, або – хаотичним введенням землі в обіг. Оскільки ключовою метою земельної реформи є вирівнювання конкурентного поля в АПК і створення тимчасових преференцій для малих і середніх фермерів. Для цього урядом пропонується двоетапне зняття мораторію. Спочатку – введення в обіг приватизованих на аукціонах 1,5-2 млн. га держ. земель, які повинні встановити цінові орієнтири на ринку, але головне – дозволять сформувати фінансовий ресурс для надання фермерам безпроцентних іпотечних кредитів під покупку земельних масивів до 200 га. І тільки потім – становлення повноцінного ринку землі, де фермери і агрохолдинги будуть мати рівні можливості щодо формування своїх земельних банків.

Очевидно, що змусити керівництво 201-ої ОТГ і ще більш ніж сотні районних адміністрацій провести прозорі аукціони з приватизації земель, що їм належать, – а потім змусити на базі сформованого ресурсу на таких же прозорих умовах надати місцевим фермерам безвідсоткові кредити під придбання землі – абсолютно нереально. Масштаб відкатів і розпилювання на кожному етапі досягне таких обсягів, що позитивний ефект початкової мети – укріплень позицій малого та середнього фермерства – буде повністю знівельовано.

Таким чином, використовуючи рамкове сприйняття слова “децентралізація”, яке так подобається народу, окремі особи в Адміністрації Президента замість того, щоб допомогти профільному міністерству відбити атаки агролобі і провести земельну реформу – навпаки, намагаються зміцнити Вертикаль за допомогою корупційного кешу. Дуже шкода, що політтехнологи, які їх консультують, оцінюють електоральний ефект від підтримки влади головами ОТГ і районних адміністрацій вище, ніж ефект від проведення найбільш очікуваної як світовою спільнотою і внутрішнім бізнесом, так і громадянами України економічної реформи. Залишається сподіватися, що дана ініціатива не знайде значної підтримки у Верховній раді і буде забута, як інструментарій – пережиток старої епохи.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-potencijni-ekonomichni-zbytky-vid-peredachi-derzhavnyh-zemel-u-vlasnist-hromad
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати