Tempo950x100

Tempo300x100

Які сорти яблук найбільш прибуткові?

Які сорти яблук найбільш прибуткові?

Наприклад, сорт «Роза блю» на Вінничині, не дозріває. А ось «Ред чиф», «Гала», «Голден Делішес», «Ріхард», «Фуджі» – хороші для тутешніх умов сорти. Про це розповів Інфоіндустрії директор «Агро-Еталон» Гача Шафієв, пише propozitsiya.com.

«Всього у нас близько 12 сортів, і всі вони затребувані на ринку. Особливо мені подобається «Реджі», так як ці яблука користуються великим попитом і дорожче продаються. Можу відзначити хороші продажі по сортам «Голден Делішес». У 2016 році нас порадував зимовий сорт «Гала» – за місяць продали 3 тис. т з нормальною рентабельністю. Не думаю, що нам потрібно міняти сорти», – зазначив він.

Експерт повідомив, що розрахункова експлуатація саду – мінімум 20 років, а то і 25. За кордоном садівники закладають на 15 років, потім змінюють. В «Агро-Еталон» свій сад так не «навантажують», по 100 т/га не збирають, беруть максимум 59 т/га яблук. Це непоганий бізнес, виключаючи поточний рік, додав Г. Шафієв. Якщо по Україні втрати врожаю яблук становлять 50-60%., то в цьому господарстві після заморозків залишилося 10% врожаю.

«Якщо в минулому 2016 року ми зібрали 17 тис. т, то в 2017 урожай не перевищить 1,5-2 тис. т, і зрозуміло, що по 6 грн/кг, як у минулому сезоні, я їх продавати не буду. Будемо боротися за ціною за кожен кілограм, щоб вижити. Однозначно чекаємо зростання цін», – зазначив директор «Агро-Еталон».

Садовод, що заклав сад на 20 років, отримує рентабельність не менше 30%, підрахував він. Раніше сад обходився € 25 тис., а сьогодні – € 40 тис. Це тільки закладка.

У господарстві не планують розширювати насадження, оскільки не впевнені, що зможуть реалізувати урожай.

«Складно виживати, ціни на ЗЗР ростуть, податки на землю зросли в десятки разів. А ціна яблук в 2-3 рази впала за останні роки. Зараз треба добре планувати, варто збільшувати сад, я не думаю. 60 га ми міняємо, омолоджуємо. У нас вимерзнув сорт яблук «Симиренко» – самі дерева, ми їх міняємо», – пояснює Г. Шафієв.

Зараз «Агро-Еталон» експортують в основному в країни СНД. Напрямок РФ закрито, а це основний покупець, який був. У Вірменію, Грузію, Білорусь – ще можна продати. Але цінова політика змінилася: якщо раніше продавали яблуко по долару за кілограм, то в 2016 році – по 30 центів. У Европей дуже важко продати яблука, через в’їзного мита фрукт вийде за ціною в €15 для кінцевого споживача, в той час, як в Цюріху – по 7 €/кг. У США кілограм яблук коштує $3-4. Українські виробники готові продавати дешевше, але місцеві шукають ринки, куди свої яблука продати, і чужих не пускають.

Експерт вважає, що оптимальний розмір саду – до 200 га, і до нього холодильник на 10 тис. т.

 

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-sorty-yabluk-najbilsh-prybutkovi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати