Tempo950x100

Tempo300x100

Які яблука та груші вирощують вітчизняні садівники

Які яблука та груші вирощують вітчизняні садівники

Їх значно простіше експортувати, тому що закордонні споживачі до них звикли. Тим не менш, частину площ рекомендовано відводити під вітчизняні сорти, оскільки вони є більш пристосованими до ґрунтово-кліматичних умов України.

Про це розповіла президент Академії органічного садівництва «Екогарден» Валентина Лановенко Агробізнесу Сьогодні.

Лідером за вирощуванням у світі є добре відомий у нас сорт Голден Делішес. Він має чудовий смак, привабливий зовнішній вигляд та хорошу лежкість. Ще один досить популярний у світі сорт – славнозвісний Ренет Симиренка, який вважається одним із найбільш популярних сортів зелених яблук.

“Однак в Україні сьогодні найпоширенішими є сорти родини Джонаголд, у якої є понад 40 клонів, а також Гала та Фуджі. В промислових садах у нашій країні вирощується багато клонів, які успішно культивуються, а продукція реалізується на експорт. Це червоні зимові яблука, що мають привабливий зовнішній вигляд та чудовий смак”, – зазначає Валентина Лановенко.

За її словами, до найбільш популярних належить Ред Джонапринц, що чудово зберігаються і дуже смачні та ароматні. Так само поширеним є сорт Джонагоред Супра (Горець), який користується на експортному ринку найвищим попитом. Слід згадати також і про ще один відомий та затребуваний сорт яблук – Чемпіон. Його особливістю є низькорослість. Навіть на підщепі М9 максимальна висота дерев не перевищує 3 метрів. Яблуні сорту Чемпіон можна висаджувати на відстані 60 см одна від одної. Таким чином загущеність на 1 гектарі становитиме близько 5 тисяч дерев. Це дає змогу збирати щонайменше 60 тонн яблук за 1 га.

“При виборі сортів велике значення має якість та характеристики підщепи. Саме вона визначає більшість показників, передусім стійкість дерев. Найбільш поширеними є підщепа М9 для яблунь і Айва S1 – для груш”, – підкреслює експерт.

На думку Валентини Лановенко, не зовсім правильним рішенням є вибір нетрадиційних для України сортів яблук, оскільки необхідно не менш аніж 5 років для того, щоб зрозуміти наскільки добре вони забарвлюються, яка їх лежкість тощо.
 

Один із найпопулярніших в Україні і світі сортів груш – Конференція, яка має англійське походження. Скажімо, в Бельгії та Нідерландах під цей сорт зайнято 90% площ усіх грушевих садів. Це ранньозимовий сорт із плодами подовженої форми і насиченим смаком.

“Цікаво, що в цих країнах, де присутня висока культура вирощування груш, цей сорт висаджують із густотою до 8 тисяч дерев на 1 га, що дає змогу збирати по 80 тонн продукції. Конференцію можна висаджувати із міжряддями 2,5 м із відстанню 50 см в ряду. Хочу зазначити, що ґрунтово-кліматичні умови України є набагато сприятливішими для вирощування груш, оскільки у нас немає таких частих затяжних опадів, що забезпечує значно кращий смак та аромат”, – зауважує Валентина Лановенко.

Ще один популярний сорт груші, що має молдавське походження – Ноябрська або ж Ксенія, яка користується у вітчизняних садівників заслуженою популярністю. Це осінньо-зимовий сорт із досить крупними плодами, вагою до 250-300 г. Ноябрська є лідером за площею вирощування у наших садах. Її висаджують із міжряддями 3,5 м та із відстанню між деревами 80 см. Для цього сорту використовують підщепу Айва S1, а густота посадки становить 3,5 тисяч дерев на 1 га, із яких можна зібрати 40-45 тон плодів.

“Раджу звернути увагу також на чудовий вітчизняний сорт груші Яблунівська. Це зимовий сорт із плодами вагою до 300 г із чудовим смаком. Загалом певний відсоток у структурі насаджень мають займати саме українські сорти, оскільки вони краще пристосовані до наших ґрунтово-кліматичних умов”, – резюмує експерт.

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-yabluka-ta-hrushi-vyroshchuyut-vitchyznyani-sadivnyky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати