Які ягоди в 2018 році були найдешевшими

Які ягоди в 2018 році були найдешевшими

Ягідний сезон в Україні наближається до завершення. Головними особливостями цього сезону стало ранній початок і передчасне закінчення. Причина – тепла погода у другій половині весни і на початку літа. Завдяки цьому вже в середині червня на ринку були присутні всі види ягід. Про це повідомляють експерти «Інфо-Шувар».

Полуниця і черешня з’явилися на ринку ще на початку травня, до мінімальних показників ціни на ці ягоди встигли обвалитися вже наприкінці місяця, а в червні сезон можна сміливо вважати закінченим. До такого розвитку подій українські переробні підприємства не були готові, традиційно полуниця стає найдешевшою в середині червня. Тому більшість підприємств просто не встигли сформувати сировинну базу по полуниці, хоча у другій половині травня ціни на ягоду іноді обрушувалися до 10-15 грн/кг. В загальному, навіть враховуючи істотний цінової провал в кінці травня, середня ціна на полуницю в цьому році була лише на 9% нижче за рахунок істотного подорожчання цієї ягоди вже в червні.

Рекордсменом по цінового спаду в цьому році стала вишня, її середня вартість була на 40% нижче попереднього року. Вишня з’явилася на ринку на початку червня, вже через місяць на оптових ринках вишню можна було купити по 7-10 грн/кг.

На другому місці за зниження ціни виявилася черешня, її середня вартість була на 25% нижче попереднього року. Приблизно на стільки ж знизилися за рік ціни на найдорожчу ягоду – лохину. Сезон чорниці на оптових ринках почався в першій половині червня з досить високих цін 270-300 грн/кг, а вже в кінці липня ягода коштувала в 2-2,5 рази дешевше.

Ціни на малину вражаюче низькі в цьому році, на початок серпня на оптових ринках країни цю ягоду можна було купити по 15-17 грн/кг, але така вартість була в 1,5-2 рази вище закупівельної ціни переробних підприємств. Середня вартість малини на оптових ринках України за рік знизилася на 20%. На 13% дешевше в цьому році була смородина, а от різниця у вартості на ожину стала мінімальною, повідомляє UBR

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-yahody-v-2018-roci-buly-najdeshevshymy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати