Tempo950x100

Tempo300x100

Які зміни в обігу аграрних розписок передбачені новим законопроєктом

Які зміни в обігу аграрних розписок передбачені новим законопроєктом

Про це повідомив Кирило Мухомедзянов, спеціаліст фінансового сектору проєкту IFC «Аграрні розписки в Україні». Також він висловив сподівання, що документ набуде чинності вже в цьому півріччі, пише agrotimes.ua.

Законопроєкт, над яким працював проєкт «Аграрні розписки в Україні», розширює бізнес-можливості, водночас зберігаючи напрацьовані практики.

Так, аграрна розписка стане неемісійним цінним папером. Це буде електронний документ, який створюватиметься та існуватиме в Реєстрі аграрних розписок, з можливістю отримати друкований витяг.

Нотаріальне посвідчення планується зробити необов’язковим. Реєстрація можлива у нотаріуса або через особистий кабінет.

Вартість видачі аграрних розписок стане нижчою – лише тариф реєстрів проти 150 грн за кожну ділянку і тариф реєстрів, як наразі. «Нотаріальне посвідчення забирало на себе щонайменше 80% від вартості посвідчення аграрної розписки», – уточнив Кирило Мухомедзянов.

Також законопроєкт передбачає прозоре оподаткування, оскільки кредитори зможуть включити аграрні розписки до своєї операційної діяльності.

Зміни мають відбутися і в колі постачальників: планується розширити його секторами тваринництва, первинної переробки, а також сільськогосподарськими кооперативами, а не лише рослинництва, як у чинному законі.

У документі передбачено і зручне рефінансування наданих позик шляхом продажу аграрних розписок, навіть із дисконтом.

«Завдяки певним змінам до закону ми робимо можливим довгострокове фінансування, яке дуже важливо для виробників із галузі садівництва та виноградарства», – зазначив Кирило Мухомедзянов.

Крім того, посилюється процедура примусового виконання, додав він.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaki-zminy-v-obihu-ahrarnyh-rozpysok-peredbacheni-novym-zakonoproyektom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати