Tempo950x100

Tempo300x100

Якісної “молочки” в Україні більше немає

Якісної “молочки” в Україні більше немає

Подібний ребус експерти пояснюють просто, нашу молочку часто роблять з чого завгодно, тільки не з молока.

При цьому вартість її на прилавках магазинів практично досягла європейського рівня, пише u-news.com.ua.

Корови скінчилися

За останні 27 років поголів’я великої рогатої худоби в Україні скоротилося більш ніж в 8 разів. Якщо в 90-му році в країні було 25,2 млн голів, то в 2017 році – близько 3 млн. Разом з таким скороченням поголів’я падало і виробництво молока. Якщо в 2000 році ми виробляли 12 млн тонн молока, то в 2017-му порядку 9,5-10 млн тонн. «При цьому 75% корів знаходяться в приватних домогосподарствах, і це обумовлює досить низьку якість молока, що поставляється на переробку.

Наше молокосировина за своїми мікробіологічними якостям значно гірше, ніж стандарти ЄС. При цьому із загального обсягу виробленого молока тільки 50% доходять до підприємств, які його переробляють », – відзначив виконавчий директор Громадської організації “Економічний дискусійний клуб” Олег Пендзин.

Зменшення поголів’я і, відповідно, кількості молокосировини, природно, призводить до подорожчання молочної продукції. Експерт зазначив, що з початку року вартість молока 2,5% жирності зросла на 23%, сметани – на 28%, масла вершкового 73% жирності – на 23%, сиру – на 28%. Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що виробляти молочну продукцію в Україні не вигідно для інвесторів – через терміни окупності. Наприклад, виробництво цукру окупається за 1 рік, виробництво птиці – за 1,5 року, а ось виробництво молочної продукції окупиться лише за 7 років. «І в нашій країні єдина галузь в сільському господарстві, в якій ми ще не встигли отримати інвестиції ні вітчизняні, ні іноземні, це як раз молочна галузь. І в найближчі роки ця проблема не вирішиться», – вважає експерт. Завозити молокосировину з сусідніх країн зараз не представляється можливим.

Оскільки процедура митного оформлення настільки довга, що молочні продукти її не «переживають”. Якщо немає молока, то з чого ж “молочка” на наших прилавках? Але незважаючи на дефіцит сировини, який росте з кожним роком, виробництво молочної продукції тільки збільшується. З чого складається українське молоко, яке продається в магазинах, можна тільки здогадуватися, відзначає Дорошенко. «Більшість виробників молочної продукції не хочуть писати на упаковці, що насправді входить до складу продукту. Зараз держава не має права перевіряти підприємства через мораторій. Також на сьогоднішній день немає обов’язкової реєстрації технічних умов, стандартів, ГОСТів. І тому молочні підприємства виробляють те, що виробляють», – сказав він. Доброго згущеного молока більше не буде На його думку, в Україні немає стабільної якості продукції в жодного виробника “молочки”.

У свою чергу голова правління Всеукраїнської асоціації захисту прав споживачів “Споживча довіра” Максим Гончар, помітив, що, крім того, що виробники дуже часто вказують на упаковці неправдиву інформацію щодо складу продукту, вони ще й лобіюють прийняття нових, менш суворих ГОСТів. Наприклад, з 1 січня 2018 року набирає чинності новий ГОСТ щодо згущеного молока. «Цей ГОСТ буде називатися «Продукти харчові згущені з молоком», де молока повинно бути не менше 10%, а жиру мінімум 3,5%. Що буде входити до складу, лише одним неякісним виробникам відомо.

І найголовніше, не існує методики перевірки під конкретно цей ГОСТ. Тут я бачу пряме лобіювання бізнесу. Цей ГОСТ – це обман, і весь неліквід, який робився, зараз під егідою Державного стандарту буде експортуватися в різні країни», – вважає Гончар.

З його слів, перший фактор, на який варто звертати увагу, купуючи молочку, – це ціна. Чим дорожчий продукт, тим, швидше за все, він якісніше. Крім цього, він не радить купувати акційну продукцію. Гончар помітив, що за інсайдерською інформацією, частина торгових мереж під акції завозить фальсифіковану продукцію.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakisnoyi-molochky-v-ukrayini-bilshe-nemaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати