Tempo950x100

Tempo300x100

Якісних яблук в Україні стане більше

Якісних яблук в Україні стане більше

Про це повідомляє прес-служба УПОА.

«До того ж, експерти оцінюють потенціал збору яблук для переробки на приватних присадибних ділянках та насадженнях вздовж доріг в 400 тис. тонн. Це ті дані, які, зазвичай, не враховує офіційна статистика. Якщо врахувати потенційний експорт і споживання яблук в країні, то теоретично, пропозиція промислового яблука в сезоні 2018/2019 могла досягти 1 млн. тонн», – оцінює потенційний об’єм промислового яблука в Україні Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

В той же час, варто зазначити, що експорт яблучного концентрату в США в 2018 році збільшився в 10 разів в натуральному еквіваленті (з 944 тонн до 9,2 тис. тонн) та в 9 разів в грошовому (з $890 тис. до $8,2 млн). В першу чергу, таке зростання зумовлено скороченням поставок яблучного концентрату в США з Китаю, у зв’язку з загостренням політичних та економічних відносин між цими країнами. Тому Сполучені Штати вимушені шукати альтернативні канали поставок сировини.   

Скорочення об’ємів торгівлі яблучним концентратом в останні роки спостерігається не тільки в Україні. В цілому, світова торгівля концентратом зменшувалася протягом декількох останніх років. Така тенденція, в першу чергу, зумовлена скороченням споживання відновлених соків в розвинених країнах, де ця продукція перестала вважатися корисною. У зв’язку з цим, кожного дня все більше споживачів віддають перевагу таким напоям, як свіжовижаті соки та смузі. І зараз вкладати гроші в виробництво яблучного концентрату просто невигідно. Більшість фермерів намагаються інвестувати в свіжий ринок яблук, де додаткова вартість продукції є більшою. «Наприклад, в цьому сезоні середні ціни на промислове яблуко в Україні не перевищували 1грн/кг. Тому, фермери нерідко взагалі відмовлялися від збору яблука, яке можна було реалізувати на переробку, через доволі низькі закупівельні ціни», – пояснює директор УПОА Федір Рибалко.   

Також, прогнозується, що в наступному сезоні урожай промислового яблука в Україні скоротиться, в той час як виробництво якісного яблука зросте. «Така ситуація зумовлена збільшенням урожайності в нових інтенсивних садах, які були закладені починаючи з 2013-го по 2018-тий рік. Таких садів доволі багато, і вони лише починають виходити на повне плодоношення. За нашими оцінками, збільшення врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати, які були викликані несприятливими погодними умовами в західних регіонах країни і розкорчуванням садів після збиткового сезону», – говорить аналітик УПОА Семен Крамаренко.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakisnyh-yabluk-v-ukrayini-stane-bilshe
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати