Tempo950x100

Tempo300x100

Яковчук: малим фермерським господарствам необхідно дати інструмент для роботи

Яковчук: малим фермерським господарствам необхідно дати інструмент для роботи

AR: Як вплине можливе зняття мораторію на продаж с/г землі на організацію бізнесу компанії EURALIS? Які негативні або позитивні зміни можуть статися у разі прийняття Земельної реформи в компанії, яка орієнтується на кооперацію невеликих фермерських господарств?

У нас є договори оренди, які укладені на 10-15 років. Тому навіть зміни на ринку землі не означатимуть, що ми втратимо ці землі. Також імовірна тенденція розвитку малих фермерських господарств в Україні. Наша компанія, якщо говорити стратегічно, концентрується не так на покупці/продажу землі, а на генетиці і виробництві насіння на орендованому полі – це бізнес-модель, яку ми використовуємо в Україні. У разі законодавчих змін, нам доведеться або шукати інших партнерів, або кооперуватися з фермерами, але знову-таки в перспективі 15 років. На сьогодні, я думаю, ми будемо так само обробляти землю. І якщо поставити запитання: чи готові ми купити землю чи ні – просто відповісти на нього не можна, у зв’язку з лімітуванням і обмеженнями для іноземних компаній. Ми точно будемо виробляти в Україні наш продукт, ймовірно, зміниться сам фокус: можливо, це будуть фермери, можливо інші компанії, які нам будуть надавати послуги. У будь-якій ситуації, ми контролюємо наше виробництво: фермерські господарства роблять все, відповідно до нашого протоколу виробництва, плюс, приїжджають наші фахівці, які контролюють процес, і в результаті ми отримуємо якість, і нашою метою є зробити цю якість максимально високою.

AR: Об’єктивно, фермерське господарство в Україні дуже перспективне, але знаходиться не на такому високому рівні як в Європі і США. У чому вітчизняні фермери відстають від своїх закордонних колег?

Невеликий розрив можна спостерігати не в технологічному плані, а у зв’язку з недостатньою кількістю досвіду. Я впевнений, що, якщо український фермер побачить певний інтерес для себе і перспективу, цей розрив швидко ліквідується.

[[{“fid”:”172316″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“height”:”743″,”width”:”1052″,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]
AR: Журналісти AgroReview спілкувалися з фермерами Житомирської області, які констатували сильну нестачу обладнання і технологій в невеликих фермерських господарствах. Зокрема, відсутність системи поливу. А в разі складних кліматичних умов (як в цьому році, наприклад) для більшості невеликих господарств це означає втрату врожаю.

Ситуація з поливом дійсно складна. Дозволити собі зрошувальну систему в сучасних українських реаліях можуть середні і великі фермерські господарства (земельні ділянки від 2 тис га і більше). Або ж це агрохолдинги, які вкладають великі інвестиції. Моя особиста думка: Україна ще не повністю готова до скасування мораторію, в першу чергу, через відсутність повного реєстру земель. Крім того, чітко не визначені цілі реформи: якщо це робиться для підтримки малих фермерських господарств, їм необхідно дати інструмент для роботи (фінансову підтримку, дотації, прийнятні кредити). Якщо це все буде надано, то сам фермер зможе робити інвестиції, в тому числі, і в зрошувальну систему.

AR: Ви співпрацюєте з холдингами? Які відмінності у співпраці з холдингами та малими фермерськими господарствами?

Ми працюємо з холдингами за дещо іншою програмою, яку ми називаємо “Автоконсомація” – коли агрохолдинг для нас виробляє, скажімо, ділянки гібридизації, тобто це не прямий продаж, як у випадку з фермерами. Однак основною моделлю бізнесу  Євраліс в Україні залишаються продажі насіння через мережу наших офіційних дистриб’юторів Ерідон, ТДН, Спектор-Агро, УАПК, Техноторг, Седна-Агро, Агріматко. У кожного типу підприємств є своя специфіка, але працювати однаково добре: і з холдингами, і з маленькими фермерськими господарствами.

[[{“fid”:”172318″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“height”:”932″,”width”:”1242″,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

 

Спілкувалася Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakovchuk-malym-fermerskym-hospodarstvam-neobhidno-daty-instrument-dlya-roboty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати