Tempo950x100

Tempo300x100

Якою буде ціна на цукор: прогноз експертів

Якою буде ціна на цукор: прогноз експертів

У цукрозаводчиків України виникли проблеми: згідно з оперативною інформацією НАЦУ “Укрцукор”, цукрові буряки в цьому році відстають в розвитку. Чи зумють цукрові буряки наздогнати в розвитку хоча б минулорічні показники, буде залежати від погоди в серпні, пише UBR.

Експерти нагадують, що головною причиною недобору врожаю цукрових буряків в минулому році стала посуха в період з кінця липня до середини серпня. Аналітики “Укрцукру” вважають, що при регулярних опадах в серпні – середині вересня ситуація на полях може бути не гірше, ніж в минулому році.

Незважаючи на сталу на початку серпня спеку, поки в асоціації не змінюють своїх прогнозів щодо виробництва цукру в цьому році. Як раніше повідомляла керівник аналітичного відділу “Укрцукру” Руслана Бутіло, в новому сезоні цукроваріння буде вироблено близько 2 млн тонн цукру, чого цілком достатньо для задоволення внутрішнього попиту, що становить 1,5 млн тонн.

Однак 500 тис. тонн перехідних залишків вже не здаються такими великими, якщо врахувати, що в 2016/2017 маркетинговому році (вересень-серпень) вже вивезено майже 739 тис. тонн цукру.

Несолодкі перспективи

За даними Бутіло, в цьому році аграрії засіяли 310 тис. Га цукрових буряків замість запланованих 350 тис.га. Але в будь-якому випадку, це більше на 10%, ніж рік тому (282 тис. га). Крім того, в цьому році щільність посівів на кожному гектарі вище (в середньому на 4%). Втім, за даними директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академіка НААН Юрія Лупенка, в цьому році цукрових буряків зберуть на 6% менше, адже її врожайність впаде на 10%.

У нинішньому році планується запустити додатково чотири цукрові заводи. Таким чином їх загальна кількість досягне 46. Втім, якщо буряка виявиться менше, ніж в 2016-му, між заводами може посилитися конкуренція за сировину. Зростання закупівельних цін відіб’ється на вартості кінцевого продукту.

Експерти нагадують і ще про один найпотужнішій фактор ціноутворення – збільшення обсягів експорту. “У минулі роки Україна мала тарифну квоту на завезення цукру в розмірі 350 тис. тонн. Ми майже не експортували цукор, оскільки буряковий цукор дорожче тростинного”, – розповів UBR.ua виконавчий директор “Економічної дискусійного клубу” Олег Пендзин.

За його словами, ще п’ять років тому внутрішнє споживання цукру в Україні становило близько 1,8 млн тонн. Тепер Мінагропрод оцінює цей показник в 1,5 млн т. Але якщо в 2015/2016 МР Україна експортувала всього 113 тис. тТонн (+ 3%), то тільки за 10 місяців цього маркетингового року експорт перевищив показники всього 2016- го в сім разів .

Виходить, що скорочення внутрішнього споживання на 300 тис. тонн (з 1,8 до 1,5 млн тонн) за рахунок міграції населення і його природного скорочення може виявитися недостатньо, щоб зберегти колишній баланс. Перш в перехідних залишках завжди залишалося 250-400 тис. тонн цукру при щорічному виробництві цукру на рівні 1,7-2 млн тонн.

“Населення навряд чи стало значно менше їсти цукру – приблизно 34 кг в рік”, -розповів Пендзин.

Баланс попиту та пропозиції цукру станом на 1 липня 2017 року, складений “Економічним дискусійним клубом”, показує, що поки є 321 тис. тонн перехідних залишків. Але до кінця сезону може залишитися всього 53 тис. тонн.

Ціни можуть підскочити

Традиційно літо – період домашньої консервації і варіння варення. З огляду на, як багато Україна експортувала цукру, ціни на цей продукт в період максимального попиту повинні були б рости, нехай і не дуже сильно. Проте, вартість цукру на внутрішньому ринку зберігає стабільність. Кілограм піску зараз в роздріб коштує 17-22 грн. Згідно з даними Держстату, з початку року (на 1 липня 2017 року) солодкість подорожчала на 9,1%, а по відношенню до червня 2016- го – на 14,4%. При цьому ціни виробників цукру зросли відповідно на 10,3% і 20,4%.

Хоча зростання експорту в будь-якому випадку буде тиснути на загальну ринкову ситуацію, і навіть враховуючи, що дефіциту не буде, можна очікувати підвищення цін в майбутньому.

Зараз експорт цукру значно сповільнився через несприятливу світову кон’юнктуру. Світові ціни почали знижуватися з лютого. І до червня досягли мінімальних позначок. Так, середнє значення індексу FAO на цукор в червні склало 197,3 пункту. Це на 13,4% менше, ніж в травні і стало найнижчим показником за останні 16 місяців.

Але вже в липні ціни почали рости. Головні причини зростання – низькі запаси продукту в країні, а також ранній активний експорт та підвищення цін на світовому ринку.

31 липня 2017 ф’ючерси на цукор зросли до свого найвищого рівня за останні два місяці. Причиною послужило скорочення обсягів переробки цукрової тростини виробниками Бразилії. Ціна на цукор-сирець для поставки в жовтні збільшилася на 3,8% – до $ 328,4 / т – це найвищий рівень з 30 травня.

За інформацією дослідницької компанії Sucden Financial Research, бразильські фермери можуть збільшити виробництво етанолу, а не цукру. Чому сприятиме зниження податку на етанол і збільшення частки (більше ніж очікувалося) очерету, що йде на виробництво етанолу. Нагадаємо, Бразилія є найбільшим в світі виробником цукру, а виробники тростини можуть переробляти його як на цукор, так і на етанол.

У той же час в Мінагропроді вважають, що в Україні немає передумов для зростання ціни на цукор. Як нещодавно повідомив в. о. міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, погодні умови не позначилися на стані посівів цукрових буряків. А тому виробництво цукру буде на рівні минулого року, а ціни – збережуть свою стабільність.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yakoyu-bude-cina-na-cukor-prohnoz-ekspertiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати